Kunstmestmarkt onder druk

Boer geeft weinig sjoege bij aankoop KAS

5 Februari 2016 - Clarisse van der Woude - 1 reactie

Hoewel het al februari is en het keuzemoment voor de kunstmestbestellingen dichterbij komt, geven boeren daar nog weinig sjoege van. De handel begint wat te lopen, maar in een trager tempo dan normaal in deze tijd van het jaar.

De KAS-prijs bevindt zich eerste week februari  in een prijsrange van 225 tot 230 euro per ton CIF. Dat is iets lager dan begin december toen er rond de 245 euro per ton CIF werd gevraagd. Boeren stappen aarzelend over hun terughoudendheid qua aankoop heen. Een deel wacht echter af in de hoop dat prijzen verder dalen. Daardoor is de dekkingsgraad van rond de 50 procent ongewoon laag. Er is nagenoeg niets bijgekocht.

Op dit moment is het aanbod KAS voldoende, maar zodra het strooiseizoen los gaat, is het de vraag hoelang dat zo blijft. Zo is er duidelijk minder ingekocht dan normaal en daarbij hebben een aantal producenten tegenslag gehad waardoor zij niet hebben kunnen produceren en opslaan. Kunstmestproducent OCI die eind september door brand werd getroffen start de productie in maart weer op, maar dat zal mondjesmaat zijn. Dat tekort waarover in december al werd gesproken, zal de komende maanden volgens ingewijden dan ook echt optreden.

Kali-prijs zakt mogelijk verder en ureaum blijft onder druk staan

Al met al ziet het er op de wereldmarkt voor meststoffen niet bemoedigend uit. Zo is de winst van Potash Corp in het vierde kwartaal gehalveerd. De prijs van ureum blijft onveranderd onder druk staan.

Dat heeft te maken met dat China grif haar deviezen blijft bewaken en er alles aan doet om de positie op de vrije ureummarkt te behouden. Dat ging ten koste van de prijs met als gevolg dat deze de afgelopen maanden verder terugliep. Dat wordt nog eens versterkt door de energiepositie van de Verenigde Staten. De Amerikanen hebben zich op schaliegas gestort en importeren minder olie. Een herstel lijkt op dit moment nog niet aan de orde.

De Zwarte Zee notering zat afgelopen zomer rond de 270 dollar per ton. Inmiddels is dat gedaald tot 210 dollar per ton en dat kan in februari/ maart nog verder zakken richting de 180 dollar, stelt analist Harry Smit van Rabobank. Dat de KAS-markt daarentegen redelijk stabiel bleef vindt hij verrassend. ‘Je zou verwachten dat deze mee naar beneden zou dalen. Want als KAS ten opzichte van ureum te duur is, kunnen er boeren switchen naar ureum. In Nederland gebeurt dat niet snel, maar in Noord-Frankrijk en Engeland zijn boeren eerder geneigd over te schakelen naar het goedkopere ureum en dan moeten de KAS-producenten maar zien of ze deze afnemers het jaar erna als klant weer terug krijgen.’

Oorzaak van die dalende markten zijn de onder druk staande akkerbouwinkomens. ‘In de VS wordt nu verlies gedraaid in de akkerbouw met als gevolg dat de wereldwijde vraag naar kunstmest minder is dan andere jaren. Een andere reden is de toegenomen capaciteit. Er zijn fabrieken bijgebouwd in Algerije, het Midden-Oosten, Rusland en Amerika. Daarbovenop komt de sterke export uit China waardoor er een overaanbod van kunstmest is. Deze oversupply zie je niet alleen in stikstof kunstmest, maar ook in kali en fosfaat. De kaliprijs hield zich relatief stabiel de afgelopen maanden, maar er zijn nu tekenen dat hij gaat zakken.’

Verder houdt het jaarcontract tussen de Chinezen, Russen en Canadezen de meststoffenmarkten bezig, Dit kwartaal worden de nieuwe prijsafspraken verwacht. ‘Vorig jaar stond de prijs op 305 dollar per ton, maar analisten gaan uit van een sterke verlaging. Dat kun je eigenlijk al een beetje opmaken aan de huidige spotmarkten die rond de 290 dollar staan.’
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Bemester 5 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10868052/Boer-geeft-weinig-sjoege-bij-aankoop-KAS]Boer geeft weinig sjoege bij aankoop KAS[/url]
Heb ureum 46N ingekocht voor 26 euro, kas is afgelopen jaar veel te duur geweest gezien de lage energieprijzen .
Als wij massaal andere N meststoffen kiezen zal de kas ook moeten zakken.
Urean is ook al voor 18 euro te koop .
Wachten met aankoop is mijn advies.
Laat je niet wijsmaken dat er een tekort aan productie is.
cagri 9 Februari 2016
Meststofproducenten kunnen niet verwachten dat als de boer voor zijn tarwe, groenten en vlees een aalmoes krijgt hij dan nog veel euro's aan meststoffen gaat uitgeven!!!
Ik ga proberen mijn collega veehouders te steunen en meer bijbemesten met dierlijke mest, kost niks en blijft binnen onze sector.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden