Business Case

Maisras kiezen in 7 stappen

5 Februari 2016

Wie bij de keuze van maïsrassen niet naar de beste rassen van de Aanbevelende Rassenlijst kijkt, doet zichzelf tekort. In de afgelopen twintig jaar is de VEM-opbrengst van de maïsrassen op de lijst met 40 procent gestegen. De rassenlijst bevat cruciale gegevens voor het selecteren van het ras dat het beste bij uw bedrijfsomstandigheden past.

Door deze 7 stappen te doorlopen aan de hand van de officiële cijfers, bent u verzekerd van een top-rassenkeuze.

1. Groeiseizoen

Kijk naar het effectieve groeiseizoen. In Noord-Nederland is dat korter dan in het Zuiden. Ook op een koud en nat perceel is het aantal groeidagen beperkt. Kies dan uit de zeer vroege of ultra-vroege groep.

2. Groenbemester nodig?

Is het organische stofgehalte laag? Pas dan wisselteelt toe of zorg voor een geslaagde groenbemester. Met een ras uit de vroegste groepen heeft u in het najaar meer tijd voor het laten slagen van de nateelt.

3. Onkruid en grondbedekking

Bij een hoge onkruiddruk heeft een ras met een snelle grondbedekking de voorkeur. Het onkruid krijgt dan minder kans zich te ontwikkelen.

4. Stevigheid

Op een windgevoelige plek is de stevigheid van het ras belangrijk; zeker op zware of natte grond waar maïs oppervlakkiger wortelt. De rassenlijst vermeldt nu ook zomerlegering en green snap (afbreken van stengels).

5. Kans op schimmelinfecties

Heeft u eerder problemen gehad met schimmels, zoals stengelrot, bladvlekkenziekte of builenbrand? Let dan op de resistentiecijfers van de rassen.

6. Opbrengst en voederwaarde

Heeft u een ruwvoertekort kies dan een ras met een hoge opbrengstpotentie. Bij een
ruwvoeroverschot of een hoogproductieve veestapel heeft een hogere voederwaarde de voorkeur.

7. Celwandverteerbaarheid

Een hoge celwandverteerbaarheid loont altijd. Het is deze eigenschap die de voederwaarde van maïs verder heeft doen laten stijgen en de VEM-verschillen tussen rassen grotendeels verklaart.

Voor meer info bij uw maisrassenkeuze, vindt u hier het complete LG rassenassortiment 2016. Uw LG ruwvoerspecialist staat u natuurlijk ook graag bij met vrijblijvend advies.

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden