EU doet te weinig

Frankrijk gaat zelf de varkenscrisis aanpakken

11 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

‘Tot nu toe heeft de Europese Commissie te weinig en te laat gereageerd op de prijzencrisis in de Europese landbouw.' Dit zei Manuel Valls, de premier van Frankrijk, naar aanleiding van de lage prijzen in de varkenssector, dit meldt Farmers Journal.

Om de problemen het hoofd te bieden, werkt Frankrijk aan een voorstel om de dalende prijzen aan te pakken. Vanwege de aanhoudende stakingen streeft Frankrijk naar een doeltreffende aanpak, zodat de rust wederkeert. Het document is inmiddels doorgestuurd naar alle leden van de Europese Raad van Landbouw.

Het overaanbod moet bij de bron worden aangepakt

In het voorstel worden plannen weergegeven die ingaan op de oorzaken van de crisis. Zo wil Frankrijk dat er een compensatieplan komt voor boeren die de veestapel willen minderen. Op deze manier wordt het overaanbod bij de bron aangepakt. ‘De Commissie moet de crisis eindelijk eens onder ogen zien, en moet ingrijpen wanneer dat nodig is’, aldus Valls. Ook willen de Fransen nieuwe marktregulerende instrumenten, voor met name de varkens- en melkveesector, om de productie te beperken in tijden van overaanbod.

De komende dagen gaat Valls samen met Eurocommissaris Phil Hogan de voorstellen bespreken. Daarnaast vindt zaterdag een gesprek plaats tussen Valls en de Russische premier Dmitri Medvedev om te spreken over een opheffing voor het handelsembargo voor Europees varkensvlees. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden