Marktaandeel veroveren

Groeistrategie Suiker Unie gebaseerd op rietsuiker

11 Februari 2016 - Eric de Lijster - 2 reacties

Suiker Unie heeft de laatste jaren marktaandeel veroverd op de Europese suikermarkt met het verkopen van rietsuiker. Deze strategie is bedoeld om volgend jaar op een quotumloze Europese suikermarkt meer bietsuiker af te kunnen zetten.

Deze strategie deed Robert Smith, topman van Cosun, donderdag uit de doeken bij de persconferentie over de jaarcijfers in Breda. Suiker Unie, onderdeel van Cosun, koopt de laatste jaren in toenemende mate rietsuiker in, raffineert deze in de suikerfabriek, om vervolgens te verkopen op de Europese markt. De huidige Europese suikermarktordening biedt hiervoor de ruimte.

Het aandeel rietsuiker in de verkopen bedraagt inmiddels zo'n 17 procent van het totale volume, legt Smith uit. 'We hebben 850.000 ton aan quotumsuiker en wat wij afzetten gaat richting de één miljoen ton.' De rietsuiker is met name bedoeld om het pad te effenen voor bietsuiker als de suikermarktordening, en dus ook het bietenquotum, verdwijnt volgend jaar. 

Vanuit deze met rietsuiker veroverde marktpositie kunnen we straks in één keer de switch maken naar bietsuiker

Smith verklaart: 'Met het raffineren en het verkopen van rietsuiker hebben we de afgelopen jaren een marktpositie opgebouwd in tekortgebieden van suiker. Daarbij moet je denken aan landen als Engeland en Italië. Op dit moment zijn de volumes al zo groot dat dit gelijk staat aan 20 procent meer areaal suikerbieten in Nederland. En dat is precies het areaal dat we volgend jaar extra bij onze leden willen onderbrengen. Vanuit deze met rietsuiker veroverde marktpositie kunnen we straks in één keer de switch maken naar bietsuiker.'

Het is met name deze groeistrategie die het importeren, raffineren en verkopen van rietsuiker interessant heeft gemaakt, benadrukt Smith. Rietsuiker verkopen is door de bank genomen geen lucratieve business en zeker niet het afgelopen jaar met lage Europese suikerprijzen. 'Het importeren met het transport en de Europese invoerheffing plus het raffineren hier brengt veel kosten met zich mee. Het gaat ons puur om het veroveren van marktaandeel.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
petatje 11 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10868180/Groeistrategie-Suiker-Unie-gebaseerd-op-rietsuiker]Groeistrategie Suiker Unie gebaseerd op rietsuiker[/url]
Kijk dat is nou met visie ondernemen en getuigt van ondernemerszin.
De mensen die dit zo hebben bedacht en uitgevoerd wil ik een welgemeend dankjewel zeggen en schouderklop geven. Een hoed vol veren, is wat hier verdiend is, chapeau.
Abonnee
ried 11 Februari 2016
Ze willen de fabriek 100% benutten. Telen de boeren in Nederland geen bieten dan douwen ze er rietsuiker door. Ze hebben het mooi verwoord!
Henk52 12 Februari 2016
@petatje, moet echt nog blijken of cosun geweldige ondernemers zijn. Ze zijn opgegroeid in een beschermde markt, dus ze kunnen eens laten zien wat ze waard zijn............ ...ten koste van de teler.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden