Boerenkrediet Nederland daalt

Rabobank maakt mondiaal forse agrarische stappen

18 Februari 2016 - Eric de Lijster - 1 reactie

Rabobank heeft het afgelopen jaar internationaal flinke stappen gezet in de kredietverlening aan agrarische ondernemers en de agribusiness. De zogeheten kredietportefeuille Food & Agri nam in 2015 met 6 procent toe tot 97,8 miljard euro. Het Nederlandse boerenkrediet krimpt daarentegen licht.

Dit heeft Rabobank donderdagmorgen bekend gemaakt bij de publicatie van de jaarcijfers over 2015. De coöperatieve bank heeft over het afgelopen jaar een jaarresultaat behaald van ruim 2,2 miljard euro, 20 procent meer dan het jaar ervoor. Dit komt met name doordat het herstel van de Nederlandse economie heeft bijgedragen aan een scherpe daling van de kosten, zo motiveert het concern. 

De totale kosten voor kredietverliezen daalden tot iets boven de 1 miljard euro De totale kredietportefeille kromp met 3,5 miljard euro tot 426,2 miljard euro. 'Het economisch herstel in Nederland leidt nog niet tot een hogere kredietvraag bij ondernemers', licht Rabobank toe. De portefeuille Food & Agri heeft dus een aandeel van 23 procent in het totale kredietverlening van de bank.

23

procent

van de totale kredietporteuille van Rabobank bestaat uit Food & Agri

Van de 97,8 miljard aan agrarische kredieten die Rabobank vorig jaar had uitstaan, was 65,4 miljard euro verleend aan de primaire agrarische sector, oftewel de boeren. Dit is dus ruim tweederde van het totaal. Daarbij heeft Rabobank fors meer geleend aan agrarische ondernemers buiten Nederland. In Nederland is de agrarische kredietportefeuille aan boeren namelijk licht gekrompen: met 1 procent tot 28,2 miljard euro. 

Dit betekent dat de kredietverlening aan boeren in het buitenland in totaal met 5,4 miljard euro is toegenomen, oftewel een groei van bijna 17 procent tot 37,2 miljard euro in 2015. Rabobank is in het buitenland onder meer sterk in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. Het totale agrarische krediet in het buitenland is evenwel met slechts 2 miljard euro gegroeid, tot 62,7 miljard euro. Dit houdt in dat Rabobank de kredietportefeuille van de agribusiness in het buitenland heeft zien krimpen.

In Nederland is echter een omgekeerde beweging te zien, want in ons land steeg de totale kredietportefeuille Food & Agri - dus inclusief de 28,2 miljard aan de Nederlandse boeren en tuinders - met ruim 11 procent tot 35,1 miljard euro.  Dit betekent dat vorig jaar 3,7 miljard euro meer is geleend aan de Nederlandse agribusiness.

Wat verder opvalt bij Rabobank is de toename van de leaseportefeuille in food & agri van De Lage Landen, wat tegenwoordig voor meer internationale exposure is omgedoopt tot DLL Group. Deze groeide het afgelopen jaar met ruim 4,7 procent tot 11,1 miljard euro. Een teken van de alsmaar groeiende trends in de agrarische sector om meer trekkers en werktuigen te leasen.

In de toelichting bij de jaarcijfers laat Wiebe Draijer, de topman van Rabobank, weten trots te zijn op het ontwikkelingsprogramma 'Banking for Food' dat de bank heeft geinitieerd voor het naar eigen zeggen duurzaam voeden van de wereld. 'In verschillende food- en agrisectoren heeft een verdere consolidatie in de keten plaatsgevonden.'

Samen met klanten en partners werkt Rabank volgens Draijer aan vier elementen die de voedselzekerheid op de wereld moet verbeteren. Dit zijn het verbeteren van de beschikbaarheid van voedsel, het verbeteren van de toegang tot voedsel, het stimuleren van gebalanceerde, gezonde voeding en het verbeteren van de stabiliteit van de voedselproductie. 'Meer dan 2 miljoen kleine boeren hebben een toekomst dankzij toegang tot financiering, kennis en netwerk via Rabobank Foundation en Rabo Development', aldus Draijer.

Wiebe Draijer, topman van Rabobank, vat de jaarresultaten samen in deze door de bank gemaakte video.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
wien bemelmans 18 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10868285/Rabobank-maakt-mondiaal-forse-agrarische-stappen]Rabobank maakt mondiaal forse agrarische stappen[/url]
Ze hebben goed voor zich zelf gezorgd.
Ton Westgeest 18 Februari 2016
De coöperatieve bank heeft over het afgelopen jaar een jaarresultaat behaald van ruim 2,2 miljard euro. Dit komt door reorganisatie, net als bij de meeste grote bedrijven die momenteel winst maken, kantoren sluiten en mensen eruit flikkeren..... en niet anders! Geen mooie praatjes, zo coöperatief zijn we niet meer meneer Draijer.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

BB TV Daniëlle Duijndam

Stijging melkprijs neemt margedruk niet direct weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden