Prognose Rabobank

Onzekerheid stuwt Europese suikerprijzen omhoog

15 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Na een jaar van stabiele prijzen op de Europese suikermarkt kwam daar in december verandering in. Het prijsniveau van nieuwe contracten ligt flink hoger dan de marktprijs vorig jaar. Onzekerheid over wat het areaal suikerbieten gaat doen in de EU is daar mede de veroorzaker van.

De totale EU suikerproductie voor seizoen 2015/16 wordt ingeschat op 15,3 miljoen ton ruwe suiker. Een vijfde minder dan vorig jaar het geval was. Dat schrijft Rabobank in haar laatste marktanalyse over de mondiale suikermarkt, die maandag 14 maart verscheen. Hieruit blijkt dat vooral suikerproducenten de gevolgen van lagere suikerprijzen hebben gemerkt. Voor de telers is de klap minder groot. Met nog achttien maanden te gaan tot het einde van het suikerquotum wordt de spanning opgevoerd.

De importniveaus van suiker binnen de EU liggen lager

De EU suikerprijs wordt voor een gedeelte beïnvloedt door de import van suiker uit andere landen. Vooral voor de menselijke consumptie. Deze markt is overgeleverd aan de grillen van de wereldmarkt, wat het tot een zeer onzekere factor maakt. Dit seizoen liggen de importniveaus lager dan het meerjarige gemiddelde. Dit komt mede door een lagere mondiale suikerproductie. Het exportvolume van de EU, 1,35 miljoen ton witte suiker, wordt naar verwachting wel gehaald. Hierdoor zijn voorraden binnen de unie kleiner.

Volgens een prognose van de Europese Commissie komen de eindvoorraden voor seizoen 2015/16 flink lager te liggen dan het vijfjarig gemiddelde. Hierbij houdt het wel rekening met een toenemende suikerimport. Komt die niet op gang, dan kan de voorraad nog krapper uitkomen. Gebruikers en handelaren in suiker pleiten bij de autoriteiten voor een verlaging van de importtarieven om importsuiker aantrekkelijker te maken. Afhankelijk van de genomen maatregelen kunnen de prijzen per land sterk verschillen. Wanneer de teelt zich na 2017 verder concentreert verwacht Rabobank dat deze verschillen alleen maar toenemen.

De afgelopen twaalf maanden lieten een stabiel prijsniveau van 415 tot 425 euro per ton suiker zien. De Europese Commissie noteerde in december hun laatste prijs van 427 euro. Een krappere markt stuwt de prijzen omhoog. Nieuwe contracten worden aangegaan voor 550 tot 600 euro per ton, zo laat de bank weten. De gemiddelde EU-prijs is daarmee fors stijgende. Ook de Europese Commissie verwacht een aanhoudende prijsverbetering.

Voor het laatste quotumjaar verwacht Rabobank dat het EU-areaal suikerbieten met 1,5 miljoen hectare in lijn blijft met het vijfjarig gemiddelde. Hoeveel het areaal exact zal beslaan is nog moeilijk te zeggen omdat nog niet alle onderhandelingen tussen telers en verwerkers zijn afgerond. Blijft het gemiddelde constant, dan kunnen we een ruwe suikerproductie tussen de 17 en 18 miljoen ton verwachten.

In de VS zorgt de vraag naar non-GMO suiker voor opschudding

In de VS zorgt de vraag naar non-GMO suiker voor opschudding op de markt. Eind vorig jaar kondigde Hershey’s – de bekendste chocolademaker in de VS – aan niet langer bietsuiker te gebruiken in haar producten omdat deze teelt volledig door GMO-rassen wordt beheerst. Dat is goed nieuws voor rietsuiker uit de VS maar slecht nieuws voor bietentelers. De prijs loopt hierdoor ver uiteen. Die spagaat is nog lang niet uitgerekt, zo wordt gedacht. Ondanks dit feit houdt het USDA rekening met een stijgend areaal suikerbieten. Dat is vooral aan de extreem lage graanprijzen te wijten. Ook de sterke koers van de dollar helpt de suikerexport in het geheel niet.

Ondertussen bereikt de verwerking van suikerriet in Brazilië een absoluut record van 604 miljoen ton. 80 procent hiervan is bestemd voor de productie van ethanol. Omdat de prijs van de biobrandstof zich op een hoog niveau bevindt draaien de fabrieken overuren. Een bijzondere situatie, juist omdat de prijzen van fossiele brandstof zo laag staan. Rabobank stelt haar eerder prognose voor wat betreft de Braziliaanse suikerproductie naar boven bij met 3,4 procent. Ook de verwerking van suikerriet in Australië bereikte een volumerecord. Daardoor is ook 5 procent meer suiker geëxporteerd. Voor 2016 wordt nog eens een 6 procent stijging in suikerproductie verwacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden