Geen formele klachten

Boeren melden misstanden in handel niet

7 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De ‘gedragscode voor eerlijke handelspraktijken agrofood’ levert voor boeren en tuinders te weinig op. Dat concludeert LTO Nederland na twee jaar met de Nederlandse proef te hebben meegedaan en daarom stopt de belangenorganisatie ermee.

Ondanks alle inspanningen kwamen er slechts enkele meldingen binnen en daar kon in het kader van deze proef uiteindelijk niets mee worden gedaan. Op een enquête onder ruim 25.000 boeren en tuinders, in juli/augustus 2015, kwam echter maar 2 procent respons. Dit is zeer laag in vergelijking met soortgelijke enquêtes onder leden over andere onderwerpen, zo zegt LTO.

Van de 500 reacties was driekwart van de respondenten op de hoogte van de proef.  Er kwamen enkele tientallen meldingen binnen, waaruit 18 mogelijke misstanden gedestilleerd konden worden. Dit betrof vooral het achteraf wijzigen van overeenkomsten. Om verschillende redenen leidde dit niet tot formele klachten. Er zijn naar aanleiding van de meldingen wel diverse acties ondernomen. Zo heeft de branche-organisatie Vee & Logistiek zich achter de tien regels voor eerlijke handel geschaard.

Inkomen verbeteren door sterkere onderhandelings-positie

Toch  wil dat niet zeggen dat er niets moet gebeuren, stelt LTO-voorzitter Albert Jan Maat, verwijzend naar de brief, die minister Kamp (EZ) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Volgens Kamp moet de positie van boeren en tuinders in de ketens worden versterkt: ‘Daarom richten we ons nu meer op samenwerking in de productieketens, mededinging en duurzaamheid en de nieuwe EU-taskforce Landbouwmarkten, de commissie Veerman.’

LTO Noord, ZLTO en LLTB hebben zich ook aangemeld op de Europese site van het Food Chain Initiative. Van de Nederlandse land- en tuinbouwcoöperaties in de foodsector meldden zich alleen Friesland-Campina, Nedato en Fruitmasters, ondanks artikelen in vakbladen, voorlichtingsbijeenkomsten en vele directe contacten.

Voorzitter Maat van LTO Nederland is ervan overtuigd, dat boeren en tuinders hun inkomen willen en kunnen verbeteren door een sterkere onderhandelingspositie. ‘Het aanpakken van oneerlijke handelspraktijken levert daar blijkbaar slechts een beperkte bijdrage aan. We hebben veel energie in de proef gestoken, maar het levert per saldo te weinig op.’ Wel zijn vele ondernemers zich volgens hem meer bewust geworden van hun positie bij bestaande handel. ‘Soms is daar individueel door ondernemers ook actie op genomen. Ook daarom is deze proef niet voor niets geweest.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Harm Prinsen 7 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10869110/Boeren-melden-misstanden-in-handel-niet]Boeren melden misstanden in handel niet[/url]
Boeren melden wellicht de misstanden niet, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Kijk bijvoorbeeld maar naar de aardappelhandel. Alle middelen worden ingezet (en kennelijk ook geoorloofd) om de markt rustig te houden terwijl de vraag onder industrieën naar aardappelen er wel terdege is. Maar de markt mag hier geen lucht van krijgen, stel je voor. Let vanmiddag maar op de notering Emmeloord, je weet nu al dat die niet mag stijgen. Triest. Ik zou zeggen LTO, graaf eens wat dieper en de misstanden zullen u verbazen.
Panama Papers 7 April 2016
Waarvan denkt U dat LTO vrijwilligerswerk betaald wordt?
Jan Valk 7 April 2016
Beste Harm,

Helaas heb je gelijk met de notering Emmeloord.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden