2016/17 vergelijkbaar

Groter suikertekort dan verwacht drijft prijs op

19 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

De suikerprijzen werken aan een opmars. Het opvallend hoge verwachte suikertekort van 11.4 miljoen ton van de Engelse makelaar Czarnikow is daarvoor verantwoordelijk.

De handelaar verwacht dat de suikervoorraad zowel in het huidige als in het volgende seizoen slinkt. Het tekort voor 2015/16 leggen zij neer bij slechte weerscondities en vier jaar van prijsdalingen. De suikerproductie schat Czarnikow op een totaal van 174.1 miljoen ton. Dat is 3.2 miljoen ton meer dan de eerdere prognose in december en zou het tweede grootste tekort op rij zijn.

7.4

procent

stijging in 5 dagen van New York #11 contract

Het tekort is een gevolg van een stagnerende wereldproductie de afgelopen jaren, terwijl de consumptie blijft groeien. Thailand en India zijn getroffen door het droge weer; een uitwerking van het El Nino-effect.

In Brazilië is de productie van suikerriet echter fors en ook in de Europese Unie breidt de teelt uit. Voor de markt is de voorspelling aanleiding om te stijgen. Maandag sloot het suikercontract in New York (#11) 2.1 procent hoger op een slotkoers van 15.74 dollar per pond. De stijging van de afgelopen 5 dagen bedraagt in totaal 7.4 procent.

Seizoen 2016/17 kan volgens de firma op vergelijkbare omvang qua tekort uitkomen. Die verwachting baseren zij op het voortdurende effect van de droogte in India en Thailand en de groeiende consumptie, dat tegenover het herstel van de productie in Brazilië en de Europese Unie staat.

Opmerkelijk is dat de prognose van Czarnikow aanzienlijk groter is dan die van andere analisten. Zo varieerden de geschatte tekorten afgelopen maand van 6.65 miljoen ton door Green Pool Commodities tot 7.62 miljoen ton door Platts Kingsman. Analisten gaan er op dit moment vanuit dat de markt de opwaarste trend zal volgen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden