Ministerie van Voedsel

Landbouw te veel gezien als economische sector

3 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Om de versnippering tegen te gaan in het beleid over voedsel willen PvdA, CDA en ChristenUnie een ministerie van Voedsel, zo meldt de NOS dinsdag.

Het idee komt erop neer dat het nieuw op te richten ministerie de moderne opvolger wordt van het in 2010 opgeheven ministerie van Landbouw. Daaraan zouden dan thema's als voedselveiligheid (nu gedeeltelijk bij Volksgezondheid) en export (nu vooral bij Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) moeten worden toegevoegd.

Opheffing ministerie van Landbouw in 2010 was een vergissing

Volgens de PvdA wordt landbouw te veel gezien als economische sector. ‘Bij Economische Zaken gaat het vooral over handel, terwijl ze bij het ministerie van Volksgezondheid bezig zijn met gezonder eten. Het is logischer om dat samen te voegen’, aldus Kamerlid Sjoera Dikkers.

De ChristenUnie vindt dat onderwerpen als voedselveiligheid, dierenwelzijn en bestrijdingsmiddelen nu te versnipperd zijn. Dik-Faber pleit dan ook voor een ministerie van Voedsel, dat een bredere kijk heeft dan het oude ministerie van Landbouw.

Het CDA en SGP noemen het opheffen van het ministerie van Landbouw in 2010 een vergissing, maar waar SGP de situatie met een sterk eigen ministerie met staatssecretaris én minister terug wil, ziet het CDA meer in een ministerie dat verschillende thema's combineert. SP en GroenLinks voelen niets voor het plan. Organisatorische vernieuwing achten zij niet nodig, wel beleidsverandering.

D’66 is niet duidelijk voor of tegen. Het gaat Koser Kaya erom dat de voedselproductie vanuit duurzaamheid, kwaliteit en volksgezondheid wordt opgezet. VVD en PVV waren zes jaar geleden sterk voor verkleining van het aantal ministeries, maar hebben nog niet op het plan gereageerd. De Partij voor de Dieren ziet er wel wat in, mits het nieuwe ministerie Duurzaam aan de naam toevoegt.

Lees hier de reactie van LTO op het plan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
john 3 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10869538/Landbouw-te-veel-gezien-als-economische-sector]Landbouw te veel gezien als economische sector[/url]
duurzaam past overal wel voor..

maar ik zie er ook wel wat in. uiteindelijk werken wij voor een veilig en lekker bordje eten voor de consument. Waarom niet de hele keten borgen in een ministerie? Een goede voedselvoorziening is immers de basis van de een gezonde economische groei en natuurlijk om de bevolking tevreden te houden :-).
Paul 3 Mei 2016
Bij de boeren moet er toch ook brood op de plank, ik zie al heel veel extra regeltjes erbijj komen met dit voorstel.
harm 3 Mei 2016
duurzaam afknijpen die boeren met nog meer onzin regels
petatje 3 Mei 2016
Als LTO denkt dat het met een apart ministerie beter wordt, dan hebben ze het in mijn ogen volledig mis. Ze zetten er weer natuur bij en dan schiet de landbouw er nog harder bij in.
Wat beter zou werken is de AMBTELIJKE TOP van LTO, die alleen in poldermodel denkt, volledig vervangen door mensen die vechten voor de landbouw en niet klakkeloos overal compromissen over sluiten zoals tot nu toe gebeurt. En desnoods gewoon eens uit het overleg stappen en eventueel de straat op en de burger voor je zien te winnen door meer open communicatie over de sector en het belang voor de samenleving en economie. En pak die actiebedrijven die de sector continu belagen gewoon eens aan bij het europese hof in het licht van concurrentievervalsing binnen europa.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden