Maar de rest duurt langer

Van Dam belooft snelle uitbetaling van basispremie

10 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Martijn van Dam, de staatssecretaris van Landbouw, belooft de basispremies voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) over dit jaar in december en uiterlijk januari 2017 uit te betalen. Daarbij wordt de aanvraagperiode voor dit jaar, waarvan de deadline staat op 15 mei, niet verlengd.

Dit schrijft Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer, als antwoord op een motie van CDA-parlementariër Jaco Geurts om het uitbetalen van de betalingsrechten te versnellen. Het uitbetalen van de premies heeft dit jaar veel vertraging opgelopen, waardoor een groot deel van de agrarische ondernemers lang heeft moeten wachten op de steun.

750

miljoen

aan landbouwsteun ontvangen agrarische ondernemers uit het GLB

Zo was eind januari door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) nog maar 60 procent van de 750 miljoen euro aan subsidies aan de ondernemers overgemaakt, tegen rond de 90 procent in de voorgaande jaren. Dit heeft tot veel ergenis geleid bij agrarische ondernemers die nog geen geld hebben ontvangen, terwijl zij de centen goed kunnen gebruiken voor het aanvullen van de liquiditeit en het betalen van de rekeningen.

De vertraging zit hem in de overgang naar het systeem van betalingsrechten, zo motiveert Van Dam. Hij ziet een aantal mogelijkheden om de betalingen eind dit jaar te versnellen. Zo zijn meer controles in de aanvraag ingebouwd, waardoor volgens Van Dam de kwaliteit toeneemt en de afhandeling vlotter verloopt. Deze controles worden bij de aanvraag volgend jaar nog verder uitgebreid. 

Ook oppert Van Dam de mogelijkheid om de aanvraag te vervroegen, zodat uitvoerder RVO eerder met de afhandeling kan beginnen. Hij wijst hier naar Vlaanderen, waar de aanvragen al op 21 april binnen moeten zijn. Zo'n drie weken eerder dan de half mei in Nederland. De sector, zoals Van Dam het verwoordt, oftewel LTO Nederland is hier echter geen voorstander van.

De premies voor vergroenen, jonge boeren en graasdieren kunnen niet in december en januari 2017 worden uitbetaald, zo laat de bewindsman weten. Voor deze premies duren de controles langer. Zo kunnen bij de vergroeningsvoorwaarden pas controles na 1 februari plaats vinden. 

Van Dam gaat zeker geen gebruik maken van de mogelijkheid om de aanvraagperiode voor de Gecombineerde Opgave van dit jaar te verlengen. Deze mogelijkheid wordt de Europese lidtstaten geboden door landbouwcommissaris Phil Hogan, maar een verlenging van een maand zet het uitbetaalschema weer onder druk.

Agrarische ondernemers die hierdoor in de knel komen, kunnen dit melden bij RVO. volgens Van Dam wordt voor hen een maatwerkoplossing gezocht. Volgens de staatssecretaris is dit een kleine groep die bijvoorbeeld de toewijzing van de betalingsrechten pas na 1 april heeft ontvangen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Mad Mart 11 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10869659/Van-Dam-belooft-snelle-uitbetaling-van-basispremie]Van Dam belooft snelle uitbetaling van basispremie[/url]
We zijn der niet op vooruit gegaan met van Dam.
De beste man lijkt wel een hekel aan boeren te hebben, een echte linkse terriër.
boertje 11 Mei 2016
vind je het gek
die man weet het verschil tussen een varken en koe niet eens
laat staan dat hij weet dat wij het geld van het GLB hard nodig hebben
om de openstaande rekeningen te betalen.
laat de ambtenaren ook maar eens zolang wachten op hun salaris
Als dat zou gebeuren was NL te klein.
Maar ja wij zijn maar boeren en moeten niet zeuren
drent 11 Mei 2016
Deze man belooft van alles maar doet niks.
geert 12 Mei 2016
Meer controles meer ambtenaren betekent gewoon later uitbetalen.
geert 12 Mei 2016
premies voor jonge boeren stelt ook niks voor ,zeer weinig jonge boeren komen hiervoor in aanmerking,teveel randvoorwaarden,daar zijn ze op het ministerie goed in
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden