Beleid na 2020 in problemen

Brexit legt bom onder Europees landbouwbeleid

27 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De brexit problematiek brengt ook het Europees landbouwbeleid in moeilijk vaarwater. Daar bericht het FD over. Groot-Brittannië is een partner van Nederland als het over het landbouwbeleid gaat. Beide pleiten voor een liberaler beleid. De gevolgen zullen vooral op de lange termijn merkbaar zijn.

Een brexit zet alle politieke verhoudingen op zijn kop en daar ontkomt ook het landbouwbeleid niet aan. Volgens de financieel economische krant is de kans groot dat Europa meer gaat kiezen voor marktinterventies om boeren in landen als Duitsland, Frankrijk en Polen tevreden te stemmen. Het huidige vaarwater waar de sector zich in bevindt, met name binnen de veehouderij, helpt daar niet bij. Nu vindt al fragmentatie plaats.

Met uittreding van GB verliest NL een belangrijk steunpunt

Groot-Brittannië gaf altijd belangrijke steun aan EU-commissaris Phil Hogan. Nu blijven alleen Nederland en een aantal kleinere landen over die pleiten voor marktwerking binnen het landbouwbeleid. De Britten willen juist meer op zichzelf gekeerd zijn en zien het landbouwbeleid als groot knelpunt. Landbouwminister Eustice gelooft in een betere toekomst en is dan ook een bepleiter van brexit. Beloftes over meer en betere subsidie voor boeren op het eiland moeten echter nog waargemaakt worden. Wel zegt een meerderheid van de boeren voor een brexit te hebben gestemd: 55 procent.

Het Europees landbouwbeleid is sinds de start in 1962 het meest gemeenschappelijk binnen de unie en tevens het meest belangrijk. 38 procent van de begroting – 56 miljard euro – gaat naar deze sector toe. Een heet hangijzer is momenteel steun aan boeren, vanwege de crisis in zuivel- en varkensland. Landen beslissen individueel wat het beste is voor hun boeren. Daarvoor biedt Hogan steeds meer ruimte in de begroting. De vrees is dat vooral boeren in rijke landen profiteren van deze steunmaatregelen.

Vooral voor de Ier Hogan zal brexit een vervelende nasmaak geven. De eurocommissaris wil een nieuw landbouwbeleid opstellen voor de periode na 2020. Voor 1 januari 2018 moet er een voorstel komen. Dat wil hij voor de huidige begrotingscyclus afronden. Die eindigt in 2020. Brexit maakt de positie van Hogan – en ook die van Nederland – steeds moeilijker.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
petatje 27 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10870398/Brexit-legt-bom-onder-Europees-landbouwbeleid]Brexit legt bom onder Europees landbouwbeleid[/url]
Het gemeenschappelijk landbouwbeleid hoeft toch niet in de problemen te komen. Alleen het blind voor de vrije markt denken zoals Nederland en het VK voorstonden krijgt nu minder kans. En wellicht is dat beter als je het hebt over een eerste levensbehoefte als voedsel. En als je het hebt over inkomens voor de producenten van dat voedsel dan hoef je maar naar de zuivel te kijken hoe geweldig de vrije markt is. En de grootste fout die gemaakt wordt in het liberaal denken over voedsel; Op een moment dat bijv graan schaars dreigt te worden gooien veel landen hun grenzen dicht om eerst de eigen bevolking te voeden en dan helpen hoge prijzen niks voor de beschikbaarheid voor de landen die wel zouden willen en kunnen kopen voor hun bevolking! Het financiele dagblad loopt dus klakkeloos het liberale denken na en kiest de verkeerde titel!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden