Burger: Boer recht op niets

Touwtrekken om subsidiegeld na Brexit begonnen

4 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Anderhalve week na uitslag van het Brexit referendum is de Britse National Farmers Union (NFU) zich aan het voorbereiden voor het post-Europese Unie tijdperk. De NFU had zich voor het referendum uitgesproken tegen de Brexit en zag de Brexit als negatief voor de agrarische sector. NFU president Raymond Meurig noemde de uitslag van het referendum zelfs een ‘politiek auto-ongeluk.’ Nu probeert de NFU een plan op te stellen om de toekomst van Britse boeren veilig te stellen.

De NFU is daarom een groot onderzoek gestart onder Britse boeren uit alle sectoren. Met deze informatie wil het een nieuw agrarisch beleid formuleren. Naar verwachting wordt dit onderzoek in september afgerond. Volgens Raymond Meurig is dit het grootste onderzoek onder boeren dat de afgelopen generatie heeft plaatsgevonden.

Het subsidiebedrag mag niet lager liggen dan voorheen door de EU werd uitgekeerd

De raad van de NFU heeft al basis principes vastgesteld voor het beleid. Zo wil de NFU dat de boeren de best mogelijke toegang krijgen tot de Europese markt. Daarnaast wil de NFU dat de boeren subsidies van de overheid krijgen die overeenkomen met de Europese subsidies die de boeren nu krijgen. De NFU legt nadruk op het feit dat 3,9 miljoen mensen werken in de agrarische sector en dat de overheid de agrarische sector dus niet kan achterstellen.

De eisen van de NFU worden door critici gezien als een manier van de boeren om nog meer geld te krijgen. De Britse landbouwindustrie zou volgens de critici teveel worden gestuurd door bureaucratie. Volgens hen zou de landbouw gestuurd moeten worden door marktwerking. Er wordt dan ook een ander voorstel gedaan. Een agrarische sector volgens het Nieuw-Zeelandse model. Dat houdt in dat de agrarische sector helemaal geen subsidies krijgt en dat er geen landbouwbeleid wordt gevoerd.  Daarnaast zou dit een besparing van vijf miljard pond betekenen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
peter 4 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10870519/Touwtrekken-om-subsidiegeld-na-Brexit-begonnen]Touwtrekken om subsidiegeld na Brexit begonnen[/url]
boeren geen subsidie meer geven, dan stoppen deze vanzelf, hierdoor zullen producten schaars en duur worden en komt de oorlog waar we allang op wachten sneller.
jan4072 4 Juli 2016
@peter, ik denk dat je gelijk hebt. Waar moeten al die ambtenaren heen als er geen subsidie is voor de boeren. Alleen al het ontslag van 10duizenden ambtenaren zal al een burgeroorlog ontketenen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden