30 procent schade uitgekeerd

Belgisch noodweer wordt als officiële ramp erkend

27 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Wat de Nederlanders niet lukte is in België wel gebeurd. Het extreme noodweer, dat in mei en juni het land teisterde, wordt door het Rampenfonds als officiële ramp erkend. De schadedrempel wordt ruimschoots behaald, waardoor ook boeren op financiële compensatie kunnen rekenen.

Een weersextremiteit wordt door het Belgische Rampenfonds als ramp erkend wanneer in het gehele land de schade meer dan 50 miljoen euro bedraagt. Inmiddels hebben 200 van de 308 Vlaamse gemeenten hun dossiers ingediend. Die zijn samen goed voor 188 miljoen euro, schrijft Gazet van Antwerpen. Gemeenten hebben tot 15 augustus de tijd hun dossiers in te dienen. Deze zullen dan in één keer worden afgehandeld.

188

miljoen euro

aan schade is inmiddels ingediend

De regenperiode wordt als één ramp erkend en niet als twee, zoals eerder wel gepland was. Voor boeren en tuinders is het lastig om nu al het exacte schadebedrag door te geven. Daarvoor moet de oogst eerst binnen zijn. Volgens Wim Claes, teamcoördinator van het Rampenfonds, wordt het schadebedrag in veel gevallen te hoog ingeschat door zowel gemeenten als individuen. ‘Als vuistregel geldt dat uiteindelijk dertig procent door het Rampenfonds wordt betaald.’

Naast een mislukte oogst of een fors lagere opbrengst hebben boeren met extra problemen te maken. Daarom heeft het landbouwministerie al verlichting gebracht op administratief vlak. Ook zal bij het meten van nitraatwaarden in het water rekening worden gehouden met uitspoeling als gevolg van de extreme neerslag. Negatief beïnvloedde metingen zullen worden geneutraliseerd.

In Nederland werd al snel na het noodweer een schadebedrag van minstens 500 miljoen euro genoemd, met nog eens forse vervolgschade. Ondanks aandringen van onder andere LTO en LLTB besloot staatssecretaris Martijn van Dam niet in te grijpen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden