Weinig nagroei verwacht

Fontane dit jaar met hakken over de sloot

29 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het kiloknaller ras Fontane komt dit jaar slechts met zijn hakken over de sloot als het om de opbrengst gaat. Verschillende proefrooiingen tonen dat aan. In de meest recente cijfers van Aviko Potato duikt de opbrengst zelfs onder het zesjarig gemiddelde. In Vlaanderen presteert niet anders.

Voor de bemonstering in week 34 komt Fontane bij Aviko uit op een gemiddelde opbrengst van ruim 50 ton per hectare bruto. Daarmee raakt het nipt onder het gemiddelde over zes jaar. Het percentage 50mm opwaarts komt eveneens onder die lijn terecht, met ruim zestig procent. Het knolaantal scoort op de lijn van het maximale, het onderwatergewicht zit erboven met 400.

430

OWG

in de Vlaamse Fontane

Ook het Belgische aardappelhandelshuis Bruwier Potatoes uit Waregem, West-Vlaanderen, heeft voor week 34 proefrooicijfers van Fontane en Bintje gepubliceerd. Eerstgenoemde scoorde afgelopen week 42,3 ton/ha netto. Trekken we van de Aviko opbrengst ook 15 procent af, dan zit de Nederlandse opbrengst op nagenoeg hetzelfde niveau. Dat geldt eveneens voor het percentage 50mm+. Het vijfjarig gemiddelde van Bruwier bedraagt voor dit ras 48,5 ton/ha. Het onderwatergewicht zit zelfs op 430. Iets dat ook al in de Franse cijfers naar voren kwam. Het OWG – en daarmee de fysieke gesteldheid van de plant – is zeer hoog en de afrijping dus vergevorderd.

Bintje scoort in week 34 netto 40,50 ton/ha met een groftepercentage van 55 procent 50mm+. Dat is het laagste resultaat in vijf jaar tijd. Het gemiddelde over de laatste vijf jaar voor dit ras is 45,5 ton/ha. Het OWG gemiddeld 392. Volgens Bruwier zijn de Bintje’s verder afgerijpt dan de Fontane’s. Door de droogte van vorige week acht het bedrijf de kans op veel nagroei klein. Daarnaast heeft Fontane veel groeischeuren en misvormde knollen. Meer dan de Bintje’s.

De meeste recente cijfers van PCA (Vlaanderen) en Fiwap (Wallonië) tonen veel gelijkenis met eerdergenoemde cijfers. Bemonsterd halverwege week 34 (dus voor het hoogtepunt van de hittegolf) komt Fontane op 44 ton/ha (netto -20%) en Bintje op 42 ton/ha netto. Vlaanderen presteert duidelijk beter dan het Waalse gedeelte, die qua kilo's enkele tonnen achterloopt. Ook hier is het OWG extreem hoog. 425 voor Fontane en bijna 400 voor Bintje.

De situatie was vorig jaar exact hetzelfde

Wellicht opvallend is dat vorig jaar exact hetzelfde gaande was. Echter, toen zaten we vier weken later in de tijd. Volgens de cijfers van Aviko bevond de Fontane-opbrengst zich op het minimum. Uiteindelijk bleek van een misoogst of tekorten geen sprake. Krijgen we dit jaar een kopie van vorig seizoen? Daar lijkt het niet op. Daarbij komt dat de kwaliteit vorig seizoen goed was, zonder veel groeischeuren. Doorwas speelde – net als nu – een rol maar bleek geen grote problemen met zich mee te brengen.

Wat wel verschilt is het onderwatergewicht. Dat zat vorig jaar in week 38 op 390. Een veel lager niveau dan dit jaar en bovendien ook nog eens vier weken eerder. Kan het gewas het zo lang volhouden en voldoende kilo’s bijgroeien? Gezien de huidige weersverwachtingen blijven extreem hoge temperaturen uit, maar hoeven we ook niet op veel neerslag te rekenen. Dat bevordert de eindontwikkeling niet. In hoeverre de extreem hoge temperaturen van vorige week de vorming van doorwas hebben beïnvloedt is ook nog niet duidelijk.


Een perceel Innovator's in West-Brabant op 20 augustus.


Hetzelfde perceel zes dagen later, op 26 augustus.


Een perceel vroeggepote zetmeelaardappelen in Drenthe. Het noordoosten is er qua weersextremiteiten dit jaar relatief goed vanaf gekomen. Toch is ook dit gewas nu op zijn retour, meldt de teler.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws aardappelen

Personeel Aviko staakt opnieuw en nu langer

Nieuws Aardappelen

Poolprijs Aviko middelt in jaar met extremen

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Analyse Aardappelen

Grote verschillen in voortgang aardappeloogst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden