Innovatie aanzwengelen

Van Dam belooft 8 miljoen voor landbouw

14 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) trekt 8 miljoen euro uit om de landbouwsector te laten innoveren met de nieuwste technische ontwikkelingen.  

'Bekeken wordt of technologie uit onder meer de ruimtevaart en de medische wereld kan worden toegepast voor duurzamere voedselproductie'. Dit zei Van Dam tijdens de opening van de Dutch Agri Food Week in Wageningen. 'De Nederlandse landbouw staat al bekend als innovatief en efficiënt. Hiermee kunnen we deze positie verder versterken.' De staatssecretaris verwacht dat het bedrijfsleven eenzelfde bedrag investeert in hightech landbouw. Naar welke projecten geld gaat, wordt later bekend gemaakt.

Te denken valt aan het inzetten van landbouwrobots die continu op een milieuvriendelijke manier het land bewerken of sensoren die precies aangeven welke gewassen water of mest nodig hebben. Ook kan het gaan om Big Data waarmee antibioticagebruik kan worden teruggedrongen en energie bespaard. Andere mogelijke voorbeelden zijn intelligente sensoren die bestaande landbouwsystemen efficiënter maken, satellietbeelden en sensoren om precies te zien waar water, mest of gewasbescherming nodig is. De gehonoreerde innovatieprojecten en de omvang van de investering worden binnen enkele weken bekend gemaakt.

Drie sectoren (Hightech, Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen) selecteren projecten die technologie uit de verschillende expertises combineren om daarmee innovatie te versnellen.

Verder zei Van Dam dat er ook nog een half miljoen euro beschikbaar komt voor zogenoemde start-up accelarators. Deze gaan starters ondersteunen en de introductie van innovaties te versnellen. Zo worden start-up ondernemers door gevestigde bedrijven gecoacht en begeleid in het ontwikkelen van ondernemerschap, bedrijfsplan en marketingconcept. De accelerators verbeteren ook de toegang tot investeringsfondsen en risicokapitaal. Begin volgend jaar start de eerste accelerator voor tuinbouw. Daarna volgen accelerators voor food en agritech.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
koetje 14 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10871912/Van-Dam-belooft-8-miljoen-voor-landbouw]Van Dam belooft 8 miljoen voor landbouw[/url]
laat hem eerst maar eens de fosfaatkwestie oplossen
Bolder 14 Oktober 2016
Wat een zwak persoon ...maakt meer kopot dan goed is wie snapt er nou nog wat van ,met dit kabinet is maar een oplossing opblazen.,,,.
oppositie 16 Oktober 2016
Laat aub die 8 miljoen in de schatkist, trek eerst maar eens wat onzinnige regels in daar komt de landbouw verder mee. Schroef b.v. de fosfaatgebruiksnorm maar wat op of gebruik het rek courant systeem teveel gebruikt mag niet en te weinig gebruikt valt niet te compenseren en dan nog die onnozele regel van 8 en 10 week niet mogen ploegen van een groenbemester die met dit warme weer in het zaad komt. Wat een duur en interessant bla bla taalgebruik in zijn verhaal is er ook nog gewone koffie
geert 17 Oktober 2016
Stem nooit weer VVD , want als je VVD stemt ,dan krijg je beslist een rooie staatssecretaris, NU houden ze bij de VVD zelf de handen schoon en laten de boeren verrekken . De VVD is nu muisstil .
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden