Milieuclubs verheugd

Openbaarheid studies maakt middelenbeleid strenger

24 November 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Voortaan moeten toezichthouders hun studies naar de risico’s van gewasbeschermingsmiddelen openbaar maken als daarom wordt gevraagd. Dat heeft het Europees Hof van Justitie woensdag bepaald. Milieuorganisaties springen een gat in de lucht, omdat zij menen dat het bestrijdingsmiddelenbeleid hierdoor beter en strenger wordt.

Diverse milieugroeperingen hadden bezwaar gemaakt tegen de beperkte openbaarmaking van de rapporten van bijvoorbeeld de chemische industrie die toezichthouders gebruiken om te bepalen of een bepaald bestrijdingsmiddel op de markt mag komen. Zo wilde Greenpeace Nederland openbaarmaking van de rapporten over glyfosaat en verzocht de Bijenstichting om de documenten over imidacloprid.

Fabrikanten vrezen verlies bedrijfsgeheimen

Het Hof heeft nu geoordeeld dat nationale en internationale overheden toegang moeten geven tot onderzoeken naar de veiligheid van chemische middelen en andere giftige stoffen die in de leefomgeving terechtkomen. Het argument van de fabrikanten dat hierdoor vertrouwelijke commerciële informatie op straat komt te liggen moet worden verworpen. Zij vrezen nu dat zij hun bedrijfsgeheimen verliezen.

Er is nog wel een voorbehoud. Toegang tot de documenten betreft alleen onderzoek naar daadwerkelijke emissies of voorzienbare emissies op grond van het toegelaten gebruik van die middelen. Onderzoek naar schade als gevolg van overmatig gebruik is volgens het Hof niet relevant.

Milieuorganisaties en wetenschappers zijn verheugd over de uitspraken. Greenpeace spreekt van een ware aardverschuiving. Volgens de club zijn de veiligheidstesten van de industrie op hun eigen producten een duidelijke vorm van belangenverstrengeling. Nu kunnen deze onderzoeken door onafhankelijke wetenschappers worden gecontroleerd, stelt Greenpeace. Daardoor zal het bestrijdingsmiddelenbeleid strenger worden.

Het College voor het Beroep van het Bedrijfsleven zal de behandeling van de zaken voortzetten en beslissen welke studies en tests precies openbaar moeten worden gemaakt.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
truus 24 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10872422/Openbaarheid-studies-maakt-middelenbeleid-strenger]Openbaarheid studies maakt middelenbeleid strenger[/url]
dit staat dus los van het type driftreducerent systeem....raar dat dan daar niet na gekeken word.
Arnold van Woerkom 24 November 2016
Als we echt slagen willen maken moet er ONAFHANKELIJK onderzoek plaats vinden en die gegevens moeten leidend zijn. Dan weten we pas waarover we praten. En op dat moment kunnen we beoordelen of per saldo een teeltmaatregel met chemische middelen verantwoord is. Open, transparant en vanuit kennis van zaken rationele beslissingen nemen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden