Eendenbedrijf ontruimd

Opnieuw vogelgriep in Biddinghuizen geconstateerd

1 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

Op een eendenbedrijf in Biddinghuizen werd vorige week al vogelgriep geconstateerd en pakweg een week later is het opnieuw raak op een ander bedrijf aan dezelfde straat. Bij de eerste uitbraak bleek na een test dat omliggende bedrijven nog vrij waren van het virus, maar nu is de besmettelijke H5N8-variant dus toch overgeslagen naar een ander bedrijf.  

Donderdagochtend is een derde pluimveebedrijf ontruimd

Donderdagochtend is het derde pluimveebedrijf in Biddinghuizen ontruimd, zo blijkt bronnen uit het veld. In een gebied van drie kilometer rond het bedrijfwaar de eerste uitbraak is geconstateerd, liggen nog drie andere pluimveebedrijven. Van deze bedrijven is in eerste instantie ook een ander eendenbedrijf preventief ontruimd. Het bedrijf wat donderdagochtend is ontruimd, ligt ook in deze cirkel, en ook hier gaat het om een eendenbedrijf. Op dit bedrijf is het virus geconstateerd en is er dus niet uit voorzorg ontruimd. 

Twee pluimveeslachterijen in Ermelo en Nunspeet konden dinsdag weer aan het werk. Ze liggen in het gebied waar vanwege de vogelgriep een vervoersverbod geldt, maar kregen een ontheffing. Voorwaarde is dat aangeleverde vogels van buiten het gebied komen en rechtstreeks naar de bedrijven worden vervoerd. Ook moeten de dieren nog dezelfde dag worden geslacht. Ook eieren vanuit het afgesloten gebied mochten in de loop van de week weer worden vervoerd. Of deze bedrijven opnieuw worden beperkt door het vervoersverbod, is nog niet bekend. 

Sinds vrijdag vogelgriep uitbrak op een eendenhouderij in Biddinghuizen, geldt een vervoersverbod voor vee in een cirkel van 10 kilometer. Nu het virus zich heeft verspreid, betekent het dus dat cirkel opnieuw wordt vergroot en willicht ook aangescherpt. Sinds 9 november is er een landelijke ophokplicht voor bedrijven die vogels houden voor de fok of eieren. Die maatregel is bedoeld om verdere verspreiding van het H5-vogelgriepvirus tegen te gaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden