Versnelde afname

Suikerbieten in de grond? Dan 7,50 euro korting per ton

5 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

Ondanks herhaalde waarschuwingen van Suiker Unie hebben nog niet alle suikerbietentelers hun oogst op het erf liggen. Bietenverwerker Cosun komt daarom met een speciale regeling om de bevroren bieten versneld te leveren. Dat kost de teler 7,50 euro per ton.

Maandag 5 december maakte Cosun het nieuws bekend. Enkele duizenden hectares bieten die nog in de grond staan zijn door de vorst aangetast. De verwerker schat in dat de vorstschade zo groot is dat deze er niet meer uittrekt. Deze partijen kunnen niet meer normaal geleverd worden. Telers met bevroren bieten hebben tot maandag 12 december 7 uur de tijd om zich aan te melden. Ze kunnen de bieten dan met 7,50 euro korting per ton leveren.

7,50

euro/ton

moeten telers van bevroren bieten betalen

Cosun zegt zelf dat een verwerkingsbijdrage noodzakelijk is omdat deze bieten niet normaal geleverd kunnen worden. 'In het belang van alle telers en de coöperatie heeft Cosun een regeling getroffen om de financiële schade te beperken', zo meldt het op haar website. Telers die bevroren bieten hebben of nog moeten rooien kunnen deze tegen bijzondere voorwaarden leveren. Vorstcoderingen zijn niet langer van toepassing.

De bieten die voor de regeling in aanmerking komen worden zo snel mogelijk verladen. Hierdoor kunnen reguliere leveringen naar achter worden verschoven. De regeling gaat dinsdag 6 december van kracht en blijft bestaan tot alle bevroren bieten verwerkt zijn. Rotte bieten worden in het geheel niet verwerkt. De regeling geldt eenmalig.

Wie niet voor de leveringsvoorwaarde kiest gaat ermee akkoord dat zijn bevroren bieten niet verwerkt worden. Telers moeten zichzelf aanmelden waarna de agrarische dienst de volgorde van laden bepaald.

Voor alle reguliere leveringen vanaf dinsdag 6 december geldt een aanvullende premie van 0,25 euro per ton netto bieten. Indien de afname met meer dan een week wordt uitgesteld, wordt dit verhoogd naar 0,50 euro per ton.

Volgens de Bietenstatistiek stond in week 48 nog 16 procent van het areaal in de grond. Met 22 procent moest in West-Brabant nog het meeste worden gerooid, gevolg door de Zeeuwse Eilanden met 20 procent.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden