In 2020 concurrerend

Zonnige toekomst voor zonne-energie op komst

4 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

In minder dan tien jaar tijd komt de prijs van zonne-energie onder die van 'kolen-energie' uit. Dat is althans de verwachting voor sommige continenten. Doordat de technologie in rap tempo evolueert dalen de kosten terwijl de capaciteit stijgt.

Veel verschillende landen wereldwijd hebben in 2016 records verbroken voor wat betreft het kostenniveau van zonne-energie. Kosten van 3 dollarcent per kilowattuur zijn minder dan de helft van wat energie uit kolen kost. In 2017 nemen de kosten naar verwachting verder af door nieuwe energie veilingen en tenders. Europese bedrijven verspreiden zich over de wereld nu subsidieschema’s op het continent afnemen.

62

procent

daalde de kosten van zonne-energie sinds 2009 gemiddeld wereldwijd

De kosten van zonne-energie zijn met 62 procent gedaald sinds 2009. Ieder onderdeel van de sector heeft zijn kosten verlaagd. Het gevolg is lagere risico premies bij bankleningen en een hogere productiecapaciteit, die in 2016 tot een record kwam. Bloomberg New Energy Finance verwacht daarom dat wereldwijd in 2025 de prijs van zonne-energie onder die van kolen komt. Iedere keer dat je de capaciteit verdubbelt daalt de prijs met 20 procent.

Wat helpt is de verbetering van de technologie achter zonne-energie. Zo zijn zonnecellen sterk in kwaliteit verbeterd door nieuwe productietechnologie. Zonnestralen worden daardoor efficiënter in energie omgezet. De innovatie-gedreven solar sector heeft bovendien een dikke plus bovenop de traditionele fossiele energie sector. Jenny Chase, hoofd analyse bij New Finance Energy, verwacht dat een 1 megawatt-installatie in 2025 73 dollarcent per watt kost. Dat is nu nog 1,14 dollar. Een daling van 36 procent. De International Renewable Energy Agency verwacht een prijsdaling van 43 tot 65 procent voor zonne-energie kosten in 2025. Dat houdt een daling van 84 procent in sinds 2009.

Hoe snel en met hoe veel de prijs van zonne-energie afneemt verschilt per land. Landen in Europa betalen een 'carbon tax' over de kolen die ze importeren, waardoor zonne-energie veel sneller concurrerend is. De verwachting is dat dit al in 2020 of eerder gebeurt. Landen met enorme kolenreserves, als Canada en India, kennen een veel hogere kostprijs voor zonne-energie. Voor China, de grootste zonne-energie markt ter wereld, komen de kosten naar verwachting pas in 2030 onder het prijsniveau van kolen. Het land heeft inmiddels meer hectares zonnepanelen dan Duitsland. Vooral de verdeling van zonnestroom in het land, tussen regio’s met veel en weinig zon, is een probleem.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Herman 4 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10872890/Zonnige-toekomst-voor-zonne-energie-op-komst]Zonnige toekomst voor zonne-energie op komst[/url]
Mooi verzonnen ik zie meer in dat er bij jou op dak door energie bedrijven zonnepaneel op dak plaatsen die zei betalen.En kleine vergoeding per jaar aan de bewoner terug geef. Dit geeft een goede impuls van zonnen energie.
Frank 4 Januari 2017
Nog even een paar jaar wachten tot ze echt efficiënt zijn en dan zonnepanelen op het dak van de schuur, Tesla batterij aan de muur voor als de zon niet schijnt en je bent qua energie geheel zelfvoorzienend. Een mooie Tesla voor de deur (die je zelfrijdend van het café naar huis kan brengen) en klaar is kees. Geen gasrekeningen meer, geen stroomrekeningen meer en geen brandstofrekeningen meer. Alleen nog onderhoud van je auto en wegenbelasting. Kun je je huis ook nog uitrusten met airco, want wat maakt het uit als je toch stroom zat hebt. Ideaal.
info104 4 Januari 2017
Dat er een toekomst is voor deze techniek ben ik van overtuigd , we kunnen een huis al heel goed isoleren dus hiervoor is weinig energie meer voor nodig, voor de huishoudelijke gereedschappen o.a. koken heb je de meeste stroom nodig maar ook hier met de nieuwste techniek kun je met genoeg accu's nu al ver komen . Voor dat het gas op is kunnen we zonder, maar we zijn er nu nog niet dat moet groeien maar is wel toekomst.
Nicolas 10 September 2017
Dit is goed nieuws. Op het moment zijn het vooral vooruitstrevende particulieren die zonne-energie gebruiken. Echter, zal de zonne-energie voor bedrijven toenemen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden