Tijdens vogelgriep ruimingen

Medewerkers NVWA lappen protocollen aan hun laars

18 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Tijdens het ruimen van pluimveebedrijven, vanwege vogelgriep in november en december, hebben medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de protocollen letterlijk aan hun laars gelapt. Althans, dit wordt beweerd door een getroffen pluimveehouder die woensdagochtend verhaal deed in het programma ‘Ochtendspits’ op  BNR Nieuwsradio. 

Schade kan naar schatting oplopen tot 100.000 Euro

Volgens biologische pluimveehouder Ben Jansen ging er tijdens de ruimwerkzaamheden heel veel mis. Ondanks dat Jansen nog aandrong om voorzichtig met de stalinrichting om te gaan, zijn er door de ruimers behoorlijke vernielingen aangericht. Een reden dat er veel schade is aangericht, komt volgens Jansen omdat er met daglicht is geruimd. De pluimveehouder schat in dat er voor minmaal 60.000 euro schade is aangericht in de stallen en voor deze kosten moet Jansen waarschijnlijk zelf opdraaien.

‘Het ruimproces is niet goed gecoördineerd. Ten eerste duurde het veel te lang en daarbij waren de ruimploegen ontzettend moe, waardoor er teveel haast achter zat om de kippen te vangen. Overdag kippen vangen, is vragen om problemen’, aldus Jansen. Ook heeft de pluimveehouder moeite met het preventief ruimen, omdat er te snel naar deze maatregel wordt gegrepen. ‘Er was hier niets aan de hand.’

Jansen is momenteel met de NVWA in gesprek om de gang van zaken aan te kaarten. Inmiddels heeft ook Jaco Geurts, CDA Tweede Kamerlid, bij staatssecretaris Martijn van Dam aangedrongen om maatwerk te leveren bij het ruimen in minder intensieve veehouderijgebieden.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jan 18 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10873048/Medewerkers-NVWA-lappen-protocollen-aan-hun-laars-]Medewerkers NVWA lappen protocollen aan hun laars[/url]
ja zo gaat het bij NVWA Ben zelf ook geruimd geweest ook veel problemen met deze boeven gehad
Abonnee
piet 18 Januari 2017
Heb gehoord dat er 1 nvwa controleur. In de ochtend bij een besmet bedrijf is geweest om te kijken bij het ruimen, en daarna in de middag bloedmonsters heeft getapt bij 2 bedrijven in de buurt. Deze waren 2 dagen later ook besmet..... Gewoon huilen met dat volk. Als ze in aanraking zijn geweest met gevogelte mogen ze 72 uur niet eens bij een ander bedrijf de stoep op rijden.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden