Tarwe en aardappel minder

Bietenopbrengst excelleert in landbouwproductie

31 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Tussen 1950 en 2015 is de productiewaarde van de landbouw in Nederland meer dan vertienvoudigd. Dat becijfert het CBS. Dat is vooral aan intensivering en schaalvergroting te danken. De bijdrage aan het bruto binnenlands product daalde juist fors. Bij akkerbouwgewassen excelleert vooral de suikerbiet als het gaat om opbrengst.

In de jaren vijftig werd ingestoken op het veilig stellen van de voedselvoorziening en verhogen van de productie. Ook in de jaren zestig en zeventig werd op opbrengst gestuurd in de land- en tuinbouw. In 2015 werd vijf maal meer geproduceerd als in 1950.

43

ton/ha

steeg de bietenopbrengst in 65 jaar tijd

Vooral het akkerbouwgewas suikerbieten heeft een forse groei meegemaakt, al is het verloop zeer grillig. Na enkele pieken in de jaren negentig ging de bietenopbrengst pas vanaf 2000 fors omhoog. Daarbij kunnen we stellen dat in de 21ste eeuw vooral veredeling zijn werk heeft gedaan, waarbij het daarvoor nog vooral de invloed van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen was. De opbrengst steeg van 41 ton per hectare in 1950 tot 84 ton per hectare gemiddeld in 2015.

De opbrengst van consumptieaardappelen volgde aanvankelijk de stijgende lijn die suikerbieten hanteert – al zijn de pieken en dalen minder groot – maar vanaf 1990 vlakte de aardappelopbrengst juist af. Hebben we met een hectareopbrengst tussen de 40 en 50 ton per hectare het plafond bereikt of spelen andere zaken mee?

De opbrengst van wintertarwe wijkt behoorlijk af van bieten en aardappelen. De lijn stijgt minimaal tussen 1950 en 1980. Vervolgens heeft de opbrengst nog eens dik twee decennia nodig om verder te stijgen, met kleine jaarverschillen. Een bekend beeld die duidelijk aantoont dat het uiterst lastig is de tarweopbrengst per hectare structureel te verbeteren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
petatje 31 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10873212/Bietenopbrengst-excelleert-in-landbouwproductie]Bietenopbrengst excelleert in landbouwproductie[/url]
Wel erg makkelijk om veredeling en chemie alleen te noemen als oorzaak van de opbrengststijging. De invloed van grondbewerkingsmethoden en het beperken van sporen in zaai- en pootbed door de bewustwording daarin en tevens de invloed van de grotere werkbreedtes van gewasverzorgingsmachines plus invoering van grootschalige beregening dient hierbij naar mijn mening ook zeker vermeld te worden.
Naar mijn mening is zeker de helft van de opbrengststijging daaraan te danken. Het landbouwonderzoek zou eens de proef op de som moeten nemen en de oude Monohil nog eens naast de moderne rassen uitzaaien om te zien waar het zit. Dan pas kun je gefundeerd de teeltinvloeden op waarde beoordelen!
Zandboer 31 Januari 2017
Beregening in de bieten zie ik erg weinig gebeuren. Staat niet bij dat bieten tegenwoordig ook nog ff 3 of 4 keer tegen schimmels gespoten worden. Tevens kan een verhoogd co2 gehalte voor veel gewassen ook positief uitpakken. Denk dat met een monohil ook nu veel hoger uitpakt dan vroeger. Verlaagd bemesting is voor een biet ook positief, 250 kg N is niet per definitie beter voor een gewas. Omdat onkruid nu beter bestreden kan worden wordt het gewas ook minder geplaagd.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden