Economie loopt averij op

Brexit duwt Britten wel degelijk naar rand afgrond

27 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Een andere kijk op de reden waarom het Britse BBP na de Brexit groeide, maakt dat het land in werkelijkheid op de rand van de afgrond staat. Business Insider zet in deze analyse de argumenten daarvoor op een rij.

De Britse groeicijfers voor het nationaal inkomen (bruto binnenlands product) suggereren dat de economie een boost kreeg, nadat de Britten in juni vorig jaar vóór de Brexit hadden gestemd. Maar die groei ontstond doordat Britten meer geld leenden. Lonen stegen niet. Een post-Brexit crash is daarom een reële optie.

Afgelopen week werden de opgeklopte economische groeicijfers uit het vierde kwartaal van 2016 met veel tam-tam onthaald door de Brexiteers in het Verenigd Koninkrijk. De sterke economische groei van 0,7 procent voor het kwartaal toonde aan dat de angst voor een acute instorting na het referendum zwaar overdreven was. In 2016 zetten de zwakke peilingen onder inkoopmanagers economen op het verkeerde been. De doemscenario`s die ze voor de tweede helft van 2016 voorspelden kwamen niet uit. Sindsdien kraaien de Brexiteers victorie en steken ze de loftrompet over zoveel robuustheid van hun vaderlandse economie.

Inflatie zal de Britten verarmen

Maar het Brexitravijn is niet verdwenen. In werkelijkheid staan de Britten op de rand ervan en turen ze in de diepte. Analist Samuel Tombs van Pantheon economics schreef het in een recente analyse: ´De onevenwichtige samenstelling van de economische groei toont aan dat er problemen op komst zijn.´

Het probleem is dat de recente groei van het nationaal inkomen voort lijkt te vloeien uit consumentenbestedingen op basis van geleend geld. De loongroei zakte in het laatste kwartaal van 2016 sterk in, maar consumenten bleven geld uitgeven en spaartegoeden aanspreken. Dit is allesbehalve houdbaar, denkt analist Tombs. Zijn these is dat de Britse consument versneld grote aankopen heeft gedaan uit angst dat prijzen in 2017 fors stijgen. De inflatieverwachtingen zijn in het laatste kwartaal van 2016 fors toegenomen. Consumentenbestedingen zullen in 2017 naar verwachting maar zeer bescheiden  stijgen.

De analist verwacht dat de Britse economische groei zal vertragen naar het laagste niveau sinds 2009. De boosdoener is de inflatie: na het Brexit-referendum van juni 2016 zakte het Britse pond weg, toen investeerders massaal geld terugtrokken uit een land dat zich willens en wetens losmaakt van de op twee na grootste vrijemarkteconomie op de planeet.

Aanvankelijk was de daling van het Britse pond goed nieuws voor de Britse economie: de export was opeens goedkoper en de economie profiteerde daarvan. De langetermijnvooruitzichten zijn echter beduidend minder rooskleurig. Opeens ontdekken de Britse consumenten dat ze minder kunnen kopen voor een pond en dat hun koopkracht achteruit is gegaan. En dat ze dus armer zijn geworden. De grafiek van IHS Markit spreekt boekdelen:

Kortom, onlangs gebeurden er verschillende griezelige dingen. Lonen stegen niet meer, consumenten bleven spenderen en staken zich verder in de schulden. Dat deden ze omdat ze – geheel correct – vermoedden dat alles in de toekomst duurder zou worden. Een slecht voorteken voor de economische groei in 2017.

Vertaal dit naar de reële economie en je zult zien dat de economische groei averij oploopt. Met andere woorden, de plotse duikvlucht van de economie die economen na het referendum voorspelden staat alsnog voor de deur. Hij komt alleen met een beetje vertraging.

Lees ook:
Financieel directeur Unilever erkent na afketsen overname: tijd om aandeelhouders meer te bieden

Beurzenfusie Londen en Deutsche Börse toch op losse schroeven – Brussel ligt dwars

De ‘kweekpalingen’ in Nederlandse supermarkten zijn eigenlijk vetgemeste jonge vissen uit Frankrijk

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Jan 27 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10873568/Brexit-duwt-Britten-wel-degelijk-naar-rand-afgrond]Brexit duwt Britten wel degelijk naar rand afgrond[/url]
is deze erg tendentieuze verwachting het resultaat van wishful thinking door deze analist-econoom-bemoaner. zo van, ik heb het steeds gezegd....... en die zoekt nu zijn gelijk. zie bijvoorbeeld het laatste deel van de grafiek:koffiedikkijken. Belangrijker is hoezeer Verhofstad en de Fransen de kans wordt geboden het de UK zo vervelend en duur mogelijk te maken.
Johan V 1 Maart 2017
Voor een euro had je in 2013 nog 1.43 $. Vandaag zitten we amper nog op 1.05 $ voor onze euro. Inderdaad, wij Europeanen zijn heel wat zwakker geworden tegenover de USA. De USA wordt sterker en sterker met een sterkere munt. Te begrijpen dat het één na het ander land hier wenst uit te treden en dat vooral de Britten een harde, maar wijze beslissing hebben genomen. Europa heeft er alle belang bij om de Britten aan hun kant te houden, dat hebben wijze stemmen uit Duitsland, zoals Schaüble bijvoorbeeld, reeds laten horen. Europa is dusdanig zwak. Vrijdag nog gehoord op CNBC : "The growth in Europe is zero, yes O,OO.
Abonnee
sneu 1 Maart 2017
dat is toch juist gunstig voor export, en daar moeten we het toch van hebben. Devaluatie is/was een veelgebruikt item om exporten te bevorderen door een zwakkere eigen munt. Met een te sterke munt prijs je je uit de markt
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Nieuws Economie

Inflatie zonder energie neemt af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden