Dankzij handelsverdragen?

Agrarische export EU schrijft recordcijfers over 2016

28 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Over 2016 schrijft de agrarische export van Europa recordcijfers. Ten opzichte van vorig jaar steeg onderliggende waarde namelijk met 1,7 miljard euro, vooral de uitvoer naar China en de Verenigde Staten draagt bij aan deze groei.

In totaal noteerde de export van Europese agri- en foodproducten 130,7 miljard euro. De grootste plus kwam uit de VS, want de export daarheen steeg met 1,26 miljard euro. Ook de export naar China schreef groene cijfers vanwege een toename van ruim een miljard euro. De import daarentegen daalde vorig jaar juist met 1,5 procent tot 112 miljard euro. Dit betekent dat het Agrarische handelsoverschot is gestegen van 15,3 miljard in 2015 tot 18,8 miljard euro in 2016.

Volgens Phil Hogan, Eurocommissaris landbouw, hebben Europese boeren absoluut baat bij vrij handelsakkoorden. Dit schrijft het Belgische Vilt. Onderzoek van Copenhagen Economics, waar Hogan zijn mening op baseert, toont namelijk aan dat vrijhandelsverdragen positief uitpakken voor de export van Europese landbouwproducten. Niet alleen de handel profiteert, het zorgt ook voor werkgelegenheid in Europa.

Het onderzoek weerlegt deze resultaten op basis van drie bestaande handelsverdragen tussen EU en Mexico, Zwitserland en Zuid-Korea. ‘Alleen al door deze drie overeenkomsten is de uitvoer van landbouw- en voedingsproducten uit de EU met meer dan 1 miljard euro gestegen, stelt Hogan. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
bob 28 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10873595/Agrarische-export-EU-schrijft-recordcijfers-over-2016]Agrarische export EU schrijft recordcijfers over 2016[/url]
Jammer dat er dan niet meer winst wordt gemaakt bij de boeren!
jpm potters 28 Februari 2017
wat is het grootste landbouw produkt of te wel voedings produkt wat verhandelt wordt.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden