Verantwoording bij sector

Weidegang wordt niet wettelijk verplicht

20 Maart 2017 - Esther de Snoo

Weidegang wordt voorlopig niet verplicht via wetgeving. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Martijn van Dam in een Kamerbrief.

Weidegang blijft voorlopig de verantwoordelijkheid van de melkveehouderijsector. Het uitgangspunt hiervoor is het stimuleren van vrijwillige weidegang. Dit kan eventueel wel aangevuld worden met wettelijke regels. 

Demissionair Martijn van Dam schrijft opdracht te hebben gegeven voor een onderzoek. In dat onderzoek moet gekeken worden naar hoe sectorpartijen vrijwillige weidegang kunnen stimuleren. Dit onderzoek moet vervolgens ketenpartijen in de zuivel handvaten geven om melkveehouders zover te krijgen hun koeien frequent te weiden. 

Eerst de voor- en nadelen op een rijtje zetten

Van Dam weet nog niet of weidegang uiteindelijk in de wet moet worden opgenomen. Hij laat daarom ook de voor- en nadelen van verplichte weidegang onderzoeken. 'Alvorens eventueel gestart zou worden met de voorbereiding van een wettelijke borging, is het van belang om scherp in beeld te hebben wat de mogelijkheden en de voor- en nadelen zijn', schrijft Van Dam in de Kamerbrief over Weidegang en reacties op moties.

Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij reageert verheugd: 'Dit was onze inzet. Geen verplichting van weidegang maar wel eigen verantwoordelijkheid van de sector.’ WUR en CLM gaan de onderzoeken uitvoeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden