Mits stand still in zes regio's

Brabantse boer mag weer onbeperkt mest verwerken

20 Maart 2017 - Esther de Snoo

Veehouders in Brabant mogen weer onbeperkt mestbewerken, mits de omvang van de veestapel wordt beperkt met een nieuwe norm. Die nieuwe norm is staldering. Voor iedere vierkante meter nieuwe stal moet een veehouder een oude slopen. Dat stelt de Gedeputeerde Staten voor. 

Vanaf 2015 geldt een verbod op de bouw van mestbewerkings- en verwerkingsinstallaties in Brabant. Als het aan het provinciebestuur ligt, krijgen veehouders geen provinciale verplichtingen meer opgelegd voor mestbewerking. Een boer mag dus onbeperkt de mest van zijn bedrijf op het eigen erf bewerken of laten bewerken op een bedrijventerrein.

In het landelijk gebied is grootschalige mestbewerking niet toegestaan, behalve kleinschalige vergisting van mest door de melkveehouder. Hiermee laat de provincie het beleid aansluiten bij het mestvergistinginitiatief Jumpstart van FrieslandCampina. 

Stalderen is het nieuwe slot
De voorwaarde is wel dat de Brabantse veestapel, in Midden en Oost-Brabant, begrensd gaat worden door een nieuw systeem: staldering. Dit houdt in dat een boer die wil uitbreiden, eerst een leegstaande stal in dezelfde regio af moet breken. Voor iedere vierkante meter nieuwe stal moet 1,1 vierkante meter verdwijnen.

Leegstand van agrarisch vastgoed aanpakken

Het provinciebestuur wil met deze nieuwe norm leegstand van agrarisch vastgoed aanpakken en tegelijkertijd een stand still van het aantal dieren in zes regio's. Brabant heeft de hoogste veedichtheid van Europa en burgerinitiatieven pleiten al jaren voor een krimp van de veestapel.

Het provinciebestuur gaat een investeringsfonds en servicepunt inzetten om het stalderen enigszins betaalbaar te maken voor boeren. Hoeveel geld beschikbaar is, is nog niet bekend.

Van 1,5 naar 2,5 hectare bouwblok
Ook laat Brabant de regide bouwbloknorm van 1,5 hectare los. Boeren die aantoonbaar duurzaam willen gaan produceren, volgens vastgestelde richtlijnen, mogen uitbreiden tot 2,5 hectare. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden