Oproep aan nieuwe kabinet

Rabobank wil een minister van Voedsel en Landschap

31 Maart 2017 - Esther de Snoo - 1 reactie

Rien Nagel, lid raad van bestuur van de Rabobank, pleit voor een minister van Voedsel en Landschap. Dat heeft hij vrijdag gezegd op een bijeenkomst voor Nederlandse landbouwjournalisten in Utrecht.

Nagel roept de politieke partijen, die in onderhandeling zijn voor een nieuw kabinet, op om een apart departement in te richten wat zich vooral richt op voedsel en landschap. Nagel: 'We hebben een krachtig ministerie nodig dat zich enkel richt op voedsel en landschap.'

Meer aandacht voor sectorgerichte benadering

Sectorgerichte benaderingen
De Rabobank kiest voor een sectorgerichte benadering. Hier is voor gekozen vanwege de versnippering van de boerenlobby, het gebrek aan kracht en gezag van boeren, de ontmanteling van productschappen, de mismatch tussen vraag en aanbod en het ontbreken van een krachtig ministerie.

De bank vindt het belang van een brede sectorgerichte benadering onderbelicht. De overheid biedt boeren minder bescherming bij calamiteiten. Daarbij verminderd de marktbescherming en neemt de globalisering toe. Ook daar moet de overheid boeren bescherming bieden. 

Focus op agri- en foodsectoren
Rabobank focust zich in de wereldwijde bankmarkt op de agri- en foodsectoren. 'Het toenemende protectionisme is niet in het voordeel van Nederland', beweert Rien Nagel.

De heftigere pieken en dalen in de marktprijzen vraagt meer van onze agrarische ondernemers. Nagel: 'We willen er ook voor de boeren zijn in tijden van een prijsdal. Het is belangrijk dat boeren niet nerveus worden als het minder goed gaat.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jan 31 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10873984/Rabobank-wil-een-minister-van-Voedsel-en-Landschap]Rabobank wil een minister van Voedsel en Landschap[/url]
De Rabobank meent dus (nog) enig recht van spreken te hebben.
Mijnheer Nagel heeft zijn stem op de verkiezingsdag kunnen uitbrengen en heeft, ook niet vanuit hoofd van zijn functie of functioneren, geen extra stem in het parlementair process totdat hij zelf wordt verkozen. Dat zijn toch de regels?
Omdat de Rabobank hier beweert "'We willen er ook voor de boeren zijn" mag de Rabobank eens uitleggen wie hierin wel en geen boeren zijn. Want in de bijdrage die de Rabobank, om de een of andere obscure wijze, aan het fosfaattafelgesprek mocht leveren, was de Rabobbank er voor veel boeren helemaal niet.

Deze bank heeft haar rol en karakter als (boeren)cooperatie al jaren geleden opgedoekt. Daar konden de modern managers geen kant mee op.
De Rabobank is voor de klant een 'gewone' bank, terwijl het management niet aan harde verplichtingen van verwachtingsvolle aandeelhouders hoeft te voldoen, want er zijn geen aandeelhouders.
Het management heeft zich in een riante positie gemanouvreerd, te meer daar flaters worden afgedekt en zelfs financieeel worden gewaardeerd (of niet Sipko Schat?).
tem 1 April 2017
als ze al geen verstand meer hebben van geld ,waar bemoeien ze zich dan mee. net zo zenuwachtig als poltiek.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Politiek

Berucht amendement op dierenwet is van de baan

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden