Uitdagingen in UK

ForFarmers: meer voer en winst in eerste kwartaal

11 Mei 2017 - Wouter Baan - 1 reactie

Dankzij de overname van Vleuten-Steijn Voeders heeft ForFarmers in het eerste kwartaal meer mengvoer afgezet. Vooral op het vaste land, in Nederland België en Duitsland, presteert het bedrijf uit Lochem goed. De markt in Groot-Brittannië geeft wel de nodige uitdagingen.

De resultaten over het eerste kwartaal stemmen ForFarmers tevreden. In Nederland groeide het bedrijf, zowel autonoom als door de overname van Vleuten-Steijn Voeders. Het volume in de rundveesector boekte een lichte winst. De gevolgen van het fosfaatreductieplan hebben waarschijnlijk pas vanaf de zomer impact op de resultaten van ForFarmers. Desondanks verwacht ForFarmers relatief weinig krimp hierdoor.  

Overname leidt tot volumegroei in varkenshouderij 

Vleuten-Steijn
Ondanks krimp in de varkensstapel heeft ForFarmers flink meer varkensvoer afgezet. Dit is een direct gevolg van de overname van Vleuten-Steijn Voeders. Ook dochteronderneming Reudink zag de voerverkoop in het biologische segment toenemen. In België en Duitsland groeide ForFarmers in alle sectoren als gevolg van nieuwe klanten.

Groot-Brittannië negatieve uitzondering
Minder rooskleurig is de markt in Groot-Brittannië. Vooral de rundveesector lopen de voervolumes terug. Ondanks dat de melkprijs is opgeklommen uit een diep prijsdal zijn Britse veehouders afwachtend in het doen van investeringen en uitbreidingen. Dit komt ook door de aanstaande brexit.

In de Britse varkenshouderij is de langdurige volumedaling wel tot stilstaan gebracht. Volumegroei is echter nog niet te bespeuren. Ook de devaluatie van het Britse pond werkt nadelig op de resultaten van ForFarmers die in euro’s worden uitgedrukt. Klein lichtpuntje is de reorganisatie aan de andere kant van de Noordzee. Dit leidt tot lagere kosten.

Aandeel op hoogste niveau 

Meer winst, aandeel in de lift 
De volumegroei, in combinatie met hogere grondstofprijzen, maakt dat ForFarmers de totale omzet zag groeien in het eerste kwartaal van dit jaar. Daarmee wegen de goede resultaten op het vaste land dus zwaarder dan de krimp in Groot-Brittannië. Per saldo boekte ForFarmers een fractie meer winst in het eerste kwartaal. 

Het aandeel ForFarmers reageerde donderdagochtend goed op de kwartaalrapportage. In de loop van de ochtend noteerde het aandeel zelfs kortstondig boven de 9 euro. Sowieso presteert ForFarmers dit jaar goed op de Amsterdamse Midkap. Sinds eind januari is het aandeel al ruim 2 euro in waarde gestegen.

   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
ff 11 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10874466/forfarmers-meer-voer-en-winst-in-eerste-kwartaal][/url]
winst winst winst
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Benoeming

ForFarmers vindt nieuwe CFO bij FrieslandCampina

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

Nieuws Jaarcijfers 2023

ForFarmers sluit 2023 met nipt verlies af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden