Maatregelen voor boer

Dit gaat er veranderen bij het USDA

12 Mei 2017 - Wouter Baan - 2 reacties

Sonny Perdue (Amerikaanse minister van Landbouw) heeft een grote reorganisatie aangekondigd op zijn ministerie, het USDA. Hij kiest voor een andere structuur met nieuwe secretariaten. Ook komt er een onderminister, speciaal voor de afzet van Amerikaans graan, vlees en zuivel. Zijn boodschap aan boeren is: 'Jullie produceren de producten, wij verkopen ze.'

De Amerikaanse landbouw is volgens Perdue cruciaal voor de Amerikaanse economie. De export van landbouwgoederen bedraagt ongeveer 20 procent van de totale productiewaarde. Volgens Perdue creëert 1 miljard dollar aan agrarische export circa 8.000 Amerikaanse banen. De concurrentie op de wereldmarkt neemt toe. 'Daar moeten wij ons tegen wapenen.' Daarom wil Perdue dat er een speciaal secretariaat komt voor de agrarische handel.

Handel moet het platteland er bovenop helpen 

Nieuwe structuren  
Perdue wil de Foreign Agricultural Service (FAS) en de Farm Service Agency (FSA) herpositioneren. De FAS houdt zich bezig met buitenlandse handel, terwijl de FSA uitsluitend op de binnenlandse markt opereert. Beide agentschappen vallen nu nog onder hetzelfde uitvoeringsorgaan. Perdue wil de FAS nu gaan onderbrengen bij het nieuwe secretariaat. Zodoende kan de FAS zich nog beter richten op de handel met het buitenland.

Ook komt er een nieuw secretariaat, speciaal voor de binnenlandse productie van agrarische goederen. De onderminister daarvan zal zich gaan bezighouden met zaken die spelen op het Amerikaanse platteland. Het platteland in de Verenigde Staten kent namelijk de nodige problemen. Zo noteren de armoedecijfers het hoogste niveau sinds 1986. Maar liefst 85 procent van de arme gebieden in de VS zijn plattelandsregio’s. Kinderen groeien hierdoor in armoede op en dat is niet goed voor de toekomst van de Amerikaanse landbouweconomie.

Wij hebben veel waardering voor onze boeren

Waardering voor boer
'Amerikaanse boeren zijn hardwerkende mensen. Veel van hen ervaren hun beroep als een roeping', aldus Perdue. Perdue zegt hun inspanningen erg te waarderen en dat de plattelandissues weer op tafel moeten komen.

Door de nieuwe structuur staat het USDA beter ten dienste aan de boeren. Wel waarschuwt Perdue dat het vitaliseren van het Amerikaanse platteland een ongeëvenaarde klus is. De reorganisatie is absoluut niet bedoeld om te bezuinigen op het USDA. Alle ambtenaren behouden namelijk hun baan.

Belangenbehartigers blij
Belangenbehartigers, die opkomen voor de belangen van Amerikaanse boeren, zeggen blij te zijn met de herstructurering bij het USDA. Zij zeggen al eerder gepleit te hebben voor een onderminister voor de agrarische handel. Het is duidelijk dat de Trump-regering veel waardering heeft voor de Amerikaanse landbouw. Sonny Perdue, die pas kort de hoogste ambtenaar is bij het USDA, wordt geprezen voor zijn snelle en doeltreffende optreden in dit proces.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Jan 12 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10874493/dit-gaat-er-veranderen-bij-het-usda][/url]
Van deze man kan Van Dam veel leren
marieke 13 Mei 2017
Waardering....is in Nederland momenteel ver te zoeken. Het wordt (jonge) boeren momenteel zeer moeilijk gemaakt om nog zin te creëren om door te gaan en/of definitief te kiezen voor het leven als boer!
Met een beetje waardering vanuit de overheid en de burger komen we al een heel eind.....alleen ben ik bang dat we eerst een hongersnood moeten krijgen wil je dit ooit nog in Nederland meemaken!
DansMarieke 13 Mei 2017
Met altijd maar een ander de schuld geven zul je vast een eind komen. Tijden veranderen nu eenmaal
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden