Warmte doet biet goed

Nederland blijft in top 3 EU met suikerbiet

24 Mei 2017 - Redactie Boerenbusiness

In de teelt van suikerbieten is de eerste horde genomen. De lidstaten met het grootste areaal bieten hebben het zaad in de grond zitten. Na het grillige begin van het voorjaar maakt de warmte van de laatste dagen veel goed. Ondertussen bevindt Nederland zich, qua opbrengst, nog steeds in de Europese top 3. 

Het Mars-bulletin van de Europese Commissie benadrukt nogmaals hoe grillig het voorjaarsweer van 2017 is geweest. Zo kende Polen bijvoorbeeld op 10 mei nog een periode van vorst, maar koerst Nederland af op de vroegste hittegolf in jaren. Het heeft zijn weerslag op de suikerbieten.

Verwachtingen voor Nederland zijn nog steeds goed

Prognose voor Nederland zeer goed
Het warme weer zorgt er in Nederland in elk geval voor dat de planten zich boven de grond goed ontwikkelen. Ook de wortel krijgt de kans om zich verder te ontwikkelen, aldus Suiker Unie. De prognose van het Mars-bulletin laat zien dat de verwachtingen voor Nederland nog steeds zeer goed zijn. Een plus van 10 procent ten opzicht van 2016, laat de opbrengst voor 2017 uitkomen op 85,8 ton per hectare. 

Nederland behoudt zo haar derde plaats. Spanje blijft koploper met 95,2 ton per hectare en Frankrijk volgt met 88,9 ton per hectare. In het Spaanse scenario houdt het een daling in van een half procent ten opzichte van 2016, maar voor Frankrijk levert het juist een plus op van 6 procent.   

Gemiddeld koerst de EU af op 73,9 ton opbrengst per hectare. Dat is een plus van 3,4 procent ten opzichte van een jaar eerder en eenzelfde plus in vergelijking met het vijfjarig gemiddelde. Litouwen heeft de twijfelachtig eer om in het bezit te zijn van de grootste tegenvallende prognose. Polen koerst daarentegen af op een plus van 8,7 procent in de opbrengst. Dit ondanks de late periode van vorst. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden