Brexit-onderhandelingen

Gevolgen voor de Nederlandse handel

19 Juni 2017 - Kimberly Bakker

Op maandagochtend 19 juni gingen de brexit-onderhandelingen officieel van start in Brussel. Dat meldt BusinessInsider. Wat staat er op het spel voor de Nederlandse handel? 

Van Britse zijde meldde Brexit-minister David Davis zich. De hoofdonderhandelaar Michel Barnier kwam namens de Europese Unie. De 2 partijen hebben in eerste instantie tot maart 2019 om een akkoord te bereiken over de Brexit.

21

miljard

euro is de importwaarde

38 miljard euro aan goederen
Nederlandse bedrijven voeren jaarlijks voor 38 miljard euro aan goederen uit naar het Verenigd Koninkrijk. Daar staat een importwaarde van 21 miljard euro tegenover.

Het Verenigd Koninkrijk is daarmee de derde handelspartner van Nederland en volgens Evofenedex goed voor 300.000 banen. Daarom is het hard nodig dat er goede afspraken komen om een eenvoudige handel tussen beide landen te waarborgen, aldus brancheorganisatie Evofenedex.

Angst voor harde Brexit bij Nederlandse exporteurs
Nederlandse ondernemers die zakendoen in Groot-Brittannië, zijn vooral bezorgd over nieuwe douaneregels- en procedures als gevolg van de brexitonderhandelingen. Dat blijkt uit een rondgang van brancheorganisatie Evofenedex onder haar leden.

De kans is groot dat Groot-Brittannië met het vertrek uit de Europese Unie ook de douane-unie zal moeten verlaten. 'Nieuwe regels en procedures kunnen leiden tot wachttijden aan de grens, hogere kosten en extra administratieve lasten', waarschuwt Evofenedex.

Uitstellen van beslissingen

De belangenbehartiger van de exportbedrijven peilde in februari ook al in welke mate het brexitspook het Nederlandse bedrijfsleven treft. Daaruit bleek dat een kwart van de ondernemers toen al hinder ondervond. Veel Britse handelspartners stellen beslissingen uit, omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn.

Lees meer:
Brexit-onderhandelingen gaan van start terwijl de regering van Theresa May in chaos verkeert

De Brexit-gesprekken gaan maandag van start, maar wat de Britten precies willen is nog steeds onduidelijk

De val van het Pond begint Britse consumenten echt pijn te doen

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden