Zuidwesten erg droog

Bieten trekken zich weinig aan van droogte

28 Juni 2017 - Niels van der Boom - 2 reacties

Ondanks dat sommige suikerbietengewassen door de droogte en hitte slap zijn gaan hangen, speelt het neerslagtekort maar een beperkte rol. Dat meldt Cosun. De gewassen zijn goed doorworteld en kunnen vocht uit de ondergrond benutten. Op zandkoppen, in het noordoosten van Nederland, is wat verdroging te zien. Ook in het zuidwesten, met name Zeeuws Vlaanderen heeft de droogte het meeste effect gehad op de gewassen.

Gemiddeld genomen staan de suikerbietenpercelen er prima op. De structuur is uitstekend op de meeste akkers. De gewassen hebben zich goed ontwikkeld en kunnen nog wel wat vocht vinden. Toch is ook voor de bieten regen welkom.
In Zeeuws Vlaanderen ziet Cosun de meeste problemen. Vooral tweewassige percelen kunnen moeilijk met hoge temperaturen overweg. Het gaat om 5 tot 10% dat lijdt onder de droogte. Overal in het zuidwesten is het droog, maar de schade is beperkt.

5-10

procent

van de bietenpercelen in Zeeuws Vlaanderen lijdt onder de droogte

Slapende bieten
Tijdens het hete weer, vorige week, hingen sommige gewassen slap. ’s Avonds herstelden de planten zich. Boeren die kunnen beregenen hebben de haspels op andere gewassen draaien. In het midden en noorden van ons land is er meer vocht beschikbaar. Alleen op hoge zandkoppen is er sprake van verdroging. Ook hier worden 'slapende' bieten aangetroffen.

Stemphylium gevonden
Percelen die zijn aangetast door bietencysteaaltjes zijn nu duidelijk herkenbaar. Voor volgend jaar wordt aangeraden bij dergelijke situaties te kiezen voor resistente rassen. Ook heeft het IRS Stemphyilum gevonden op meerdere percelen in het noordoosten. Daarom moet nu worden gespoten.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
info 28 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10875003/bieten-trekken-zich-weinig-aan-van-droogte][/url]
Johan Emmers u had het over de CO2 binding , weten we wel dat 1ha suikerbieten of 1ha mais de hoogste CO2 binding hebben van alle gewassen, zelfs 4 keer meer dan 1ha bos , dat moet je eens tegen een milieu man zeggen dan weet hij niets meer terug te zeggen. Voor mij betekend het meer cultuurgronden maken en de natuurgronden ontginnen in plaats van andersom.
Zandboer 29 Juni 2017
Dat klopt, totdat ze verwerkt worden, dan is dat weer teniet gedaan. Dus wel beetje oppassen hoe je hier reclame voor gaat maken.
pietjeZW 29 Juni 2017
maar dat geld voor dat bos ook. als je aan 1 kant de kringloop ontwricht dan kan je dat, op deze manier, niet aan de andere kant opheffen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden