Inside: Voermarkt

Voor deze co-producten gaat u meer betalen

11 Juli 2017 - Erik Colenbrander

Seizoensinvloeden zetten de prijs van bijproducten in beweging. Daarnaast hebben ook de stijgende melkproductie per koe en de goede verdiensten in de varkenshouderij invloed op de prijsvorming.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van aardappelstoomschillen is deze week verhoogd naar €1,90 per procent drogestof. Dat heeft te maken met de vakantieperiode waardoor de productie bij aardappelverwerkers afneemt of zelfs helemaal stil ligt. Voorraad opbouwen en beheren kost ook geld.

Zet stijging granenmarkten door?
De prijs van tarwegistconcentraat vertoont eveneens een stijgende trend, niet vanwege seizoensmatige invloeden in de industrie, maar omdat de sojaprijs op de wereldmarkt het laagste punt lijkt te hebben bereikt. Het is nog even afwachten of de stijgende trend doorzet. Dat geldt ook voor de graanprijzen.

Voorraad opbouwen en beheren kost ook geld

Droogte
Een stijgende grondstoffenmarkt hangt logischerwijs samen met de prijs van co-producten, maar het verband is niet 100 procent. Het aanbod van veel bijproducten is seizoensgebonden en afhankelijk van het weer in West-Europa.

Neem de voeraardappelen. ‘Ieder aardappel die wordt gerooid dit jaar, wordt ook geschild’, klinkt het in de handel. Door de droogte zullen de aardappelopbrengsten gaan tegenvallen. Maar nu het einde van de droogte door stevige regenval in zicht is gekomen, verbetert het perspectief op een goede suikerbietenoogst en snijmaisoogst zienderogen.

Aandeel bijproducten groeit
Door de fraaie zomer draaien de bierbrouwerijen als een tierelier. Toch zijn de prijzen van bierbostel deze week verhoogd naar €2,10 per procent drogestof. Door de stijgende melkprijs en de veestapel inkrimping, neemt het aandeel bijproducten in de melkveerantsoenen namelijk toe. Bovendien is het in de weideperiode met de schommelende voederwaarde van vers gras gemakkelijker melken met bierbostel in het rantsoen.

Voorraden opruimen
Perspulp is en blijft gunstig geprijsd. Voor €1,55 per procent drogestof vlogen de contracten de deur uit. Het aanbod perspulp is groter dan vorig jaar, want de akkerbouw heeft graanareaal ingeleverd voor extra suikerbietenteelt. Het maisareaal vertoont een tegengestelde trend. Desondanks zit er niet veel beweging in de prijs. Nu het nieuwe oogstseizoen in zicht komt en de vorming van de kolf onder gunstige omstandigheden is begonnen, willen verkopers van hun voorraden af. 

Kijk voor actuele varkensbrokprijzen hier > 

Kijk voor actuele A-brokprijzen hier > 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden