Captatieverbod verlengd

Na droogte dreigt nu zoutschade in Vlaanderen

14 Juli 2017 - Niels van der Boom

Ondanks enkele kleine regenbuitjes blijft het gigantisch droog in de Vlaamse kustregio. Het captatieverbod, dat half juni werd ingesteld, wordt daarom met nog eens 14 dagen verlengd. Daarnaast liggen nieuwe problemen op de loer namelijk; het stijgende zoutgehalte in het water.

Sinds half juni hebben de meeste West-Vlaamse gemeentes een captatieverbod ingesteld op het verbruik van oppervlaktewater voor beregening. Een maand later is daar weinig verandering in gekomen. Het watertekort is nog steeds nijpend. De waterpeilen dalen nog steeds en nieuwe problemen dienen zich aan.

5.000

µS/cm

zoutgehalte wordt in West-Vlaanderen gemeten

Zout water rukt op
West-Vlaanderen waarschuwt boeren voor een extreem hoog zoutgehalte in het water. Op verschillende plaatsen in de Vlaamse polders wordt een zoutgehalte van 5000 µS/cm of hoger gemeten. Voor zowel dieren als gewassen is dit water zeer schadelijk. In alternatieve waterbronnen is inmiddels ook een verhoogde saleniteit vastgesteld. Het zoutniveau is op veel plaatsen zo hoog dat het niet langer geschikt is voor de drinkwaterwinning.

Captatieverbod verlengd
De weersverwachtingen hebben weinig regen in petto voor de tweede helft van juli. West-Vlaanderen verlengt daarom het captatieverbod met 14 dagen. Het verbod om drinkwater te gebruiken voor het wassen van auto’s en besproeien van de tuin wordt niet verlengd. Wel roept de gouverneur op spaarzaam met drinkwater om te gaan.

Alternatieven zoeken
De provincie zoekt naar alternatieve watervoorraden om boeren tegemoet te komen. Wie in aanmerking wil komen voor watercaptatie moet een vergunning aanvragen. Er wordt zelfs al effluent van waterzuiveringsinstallaties gebruikt om gewassen mee te beregenen, wanneer de kwaliteit dit toelaat.

Het onttrekkingsverbod is een ramp voor boeren

Droogte is een ramp
Het onttrekkingsverbod is voor boeren in de streek een ramp. In West-Vlaanderen worden veel aardappelen geteeld. Het gebied staat vooral bekend om de grootschalige groenteteelt. Een hoge concentratie groenteverwerkers is er gevestigd. Al deze gewassen hebben water nodig om te groeien. Om toch aan water te komen trokken sommige boeren zelfs de grens over om in Noord-Frankrijk water op te pompen. Zo ontstond een heuse wateroorlog, waarna het gebruik van oppervlaktewater al snel aan banden werd gelegd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden