Positief over de toekomst

Südzucker zet stevige groeicijfers neer

18 Juli 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

Südzucker, een van de grootste suikerproducenten in Europa, heeft in het tweede financiële kwartaal fors meer winst gemaakt dan eerder werd gedacht. Ondanks dat een quotumloze periode onzekerheid met zich kan meebrengen, verwacht het Duitse bedrijf zijn positie verder uit te bouwen.

In het financiële kwartaal, tot en met mei, heeft Südzucker een operationele winst geboekt van € 153 miljoen, meldt persbureau Reuters. Een stijging van bijna 40% ten opzichte van het vorig kwartaal. De winst komt daarmee €10 miljoen hoger uit dan waar analisten op rekende. Deze plus is afkomstig uit meer winst bij de verkoop van suiker en biobrandstoffen. De omzet steeg 11%, tot € 1,78 miljard. De nettowinst met ruim 56%, tot € 120 miljoen. In alle gevallen liggen de cijfers hoger dan werd verwacht.

40

procent

meer operationele winst ten opzichte van het eerste kwartaal

Optimistisch over toekomst
Ondanks dat een quotumloze periode onzekerheid met zich meebrengt ziet de Duitse bietenverwerker zonnige tijden voor zich weggelegd. Naar eigen zeggen is het de grootste suikerproducent in de EU, waardoor het er goed voor staat om de financiële resultaten uit te bouwen. Dat is althans het streven. “We zijn optimistisch over een geliberaliseerde suikermarkt en voorspellen hogere inkomsten voor de suikersector in een vrije EU markt”, zo laat een woordvoerder van het bedrijf weten.

Fors hogere winst verwacht
Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers, op donderdag 13 juli, liet Südzucker weten dat het een substantieel hogere winst verwacht uit de verkoop van suiker. Afgelopen financieel jaar bedroeg die winst op de suikerverkoop € 72 miljoen. Voor het huidige financiële jaar 2017 en 2018 wordt een groepsresultaat tussen € 425 en € 500 miljoen verwacht. 

We voorspellen hogere inkomsten uit de verkoop van suiker

Efficiëntere verwerking
Ook over de komende oogst is Südzucker positief. Het fors vergrote areaal suikerbieten is onder goede omstandigheden gezaaid en heeft zich goed ontwikkeld. Door meer bieten te telen worden de fabrieken beter vol gepland, draaien ze efficiënter en komen de vaste kosten lager te liggen. Het areaal dat onder de gehele Südzucker groep valt bedraagt dit jaar 443.644 hectare. Een stijging van 15%.

Rode cijfers voor specialiteiten
Het enige vuiltje aan de lucht bij het Duitse concern is de afdeling specialiteiten. Die boekte een fors lagere winst, door hogere grondstofkosten. De biogastak van het bedrijf, CropEnergies, boekt eveneens meer omzet en meer winst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jos 25 Juli 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10875225/sudzucker-zet-stevige-groeicijfers-neer][/url]
Als het zo goed gaat . Kan men de boeren ook wel meer uitbetalen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden