Strijd tegen droogte

Frankrijk kondigt wateropslagen aan

10 Augustus 2017 - Danielle Ballast

Frankrijk zucht deze zomer onder de droogte, maar steeds vaker zijn de zomers warm en droog. Dat levert de agrarische sector flink wat kopzorgen op. De Franse minister Nicolas Hulot (Ecologische Zaken) en de minister van Landbouw, Stéphane Travert, presenteerden 9 augustus hun plannen om de stress rondom watertekorten op te lossen: winteropslagen.

De droogte in Frankrijk heeft het niveau 'alarmerend' bereikt. Met 82 departementen, waar een beperking van het watergebruik is ingevoerd, is het een extreem droge zomer. Het is het zoveelste jaar op rij dat boeren al in juli het winterrantsoen moeten aanspreken om de koeien te voeren, dat graanpercelen vroeg rijp zijn en dat aardappelpercelen volop beregend moeten worden. Om deze problemen in de toekomst te voorkomen, rolden de 2 ministeries hun plannen voor duurzaam waterbeheer uit. 

Alarmerende droogte in 82 departementen

Reserves opbouwen
De plannen zijn tweeledig. Aan de ene kant willen de ministers door middel van hergebruik van gezuiverd afvalwater de tekorten tegengaan, maar de belangrijkste aankondiging is het gebruik van winteropslagen. In deze opslagen kan de regen verzameld worden, zodat in een droge zomer geen beperkingen meer hoeven worden opgelegd. 

Agrisector positief
De eerste reacties vanuit de Franse landbouw zijn positief. Zij zien het opbouwen van reserves voor schaarse tijden als een goed initiatief om de huidige problemen het hoofd te bieden. Vanuit de milieuorganisaties klinken kritische geluiden. Zij zien het bouwen van dammen niet als een duurzame oplossing, maar zijn bang dat de natuur op deze manier aangetast zal worden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden