Door Australische boeren

Geld verdienen met koolstofbinding

15 Augustus 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

Voor het eerst ter wereld krijgen boeren in Australië betaald wanneer zij koolstof in de bodem weten te binden. Daarvoor stelt de overheid meerdere fondsen beschikbaar. Agrarische ondernemers, die deelnemen, hopen hiermee een nieuwe inkomstenbron aan te boren.

Boeren in de Australische staten Zuid-Australië en Victoria kunnen, via een nieuw subsidieschema van de Australische overheid, geld uitgekeerd krijgen wanneer zij koolstof binden in hun landbouwgrond. Een groep boeren heeft daarvoor subsidies in de wacht gesleept, schrijft ABC News.

De overheid erkent dat onze grond koolstof aan zich kan binden

Symboolpolitiek
Eén van de boeren die deelneemt aan het project, Steven Hobbs, noemt het subsidieschema om emissies te reduceren symboolpolitiek. "Maar, een beetje symboolpolitiek is beter dan helemaal niets ondernemen", zegt hij. "Helaas hanteert de overheid veel dubbele standaarden. Het is een stap in de goede richting dat de overheid erkent dat onze landbouwgrond de potentie heeft om koolstof te binden."

10 jaar koolstof binden
Het subsidieschema ERF (Emissions Reduction Fund) is een 'veiling' die voor boeren en grondeigenaren is opengesteld om projecten als koolstofbinding te financieren. Dit subsidieschema is al binnen de varkenshouderij actief, om de uitstoot van methaangas te reduceren. Deelnemers aan het ERF-fonds krijgen ongeveer 10 Australische dollar betaalt per 'carbon credit'. Omgerekend €6,67 per credit. Het krediet is gebaseerd op koolstofbindende capaciteit van hun grond over een periode van 10 jaar.

Uniek project
Het geld moet boeren aansporen om herstellende werkzaamheden uit te voeren op hun bedrijf en koolstof aan de bodem te binden. Volgens de Australiërs is het voor het eerst wereldwijd dat hier geld voor wordt betaald. Door de jaren heen heeft de landbouwsector veel CO2 uitgestoten, door koolstofverliezen. Dit proces moet nu worden omgedraaid. Andere landen volgen het Australische project met interesse.

10

dollar

krijgen de boeren betaald, maar dat is te weinig

Prijs te laag
Volgens Louisa Kiely, van de organisatie Carbon Farmers Australia, is de $10 per credit te laag. "Naast koolstofbinding, heeft het vastleggen van koolstof ook als voordeel dat voedsel gezonder wordt en de bodem vruchtbaarder", zegt Kiely. "Ondanks de lage prijs is het van belang dat boeren deelnemen aan het project. Als het vastleggen van koolstof verder evolueert, kan het naar de private sector worden gemigreerd en door agrarische ondernemers worden verkocht." Ook Hobbs hoopt dat in de toekomst boeren lokaal of internationaal kunnen handelen in emissiereductie door koolstofbinding.

Potentie in Nederland
Onderzoeksinstituut Alterra schat in dat de totale voorraad koolstof in de Nederlandse bodem 357 miljoen ton bedraagt. Theoretisch is het mogelijk om 5 miljoen ton CO2 te reduceren via maatregelen in de landbouw. Dat concludeerde het na een onderzoek in 2013. Maatregelen die kunnen worden genomen, zijn onder meer niet ploegen, betere rotaties, meer aanvoer van extra koolstof en beter waterbeheer. De totale netto CO2-emissie van de Nederlandse landbouw ligt rond de 0, schrijft Alterra.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jan 16 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10875551/geld-verdienen-met-koolstofbinding][/url]
Meer koolstof (=energie) in de bodem is goed voor de ontwikkeling en onderhoud van het bodemleven. Dat is meer waard als de subsidies en daarmee bouwen we betere toekomstmogelijkheden. De Alterra berekening richt zich, net als andere politieke activiteit op CO2, omdat dat de aanstichter voor klimaatsverandering zou zijn. Dat is nog maar de vraag, een vraag die niet eens gesteld mag worden.
Grootschalige, onomkeerbare methaanemissie is moeilijk aan te pakken en wordt, net als andere oorzaken voor klimaatsverandering buiten de politieke en inversteringsplaatjes gehouden.
Dat we naar een soberder levensstijl kunnen en moeten (minder transport en reizen,minder energie voor verwarming en koeling) blijft ook buiten de plaatjes en akkoorden. Waar is men mee bezig en hoe laten we ons misleiden?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden