Inside: Voermarkt

Aardappelreststromen: stilte voor de storm

15 Augustus 2017 - Erik Colenbrander

Zoals gebruikelijk loopt de prijs van aardappelreststromen op in deze periode. Dit komt met name doordat de vorige oogst is verwerkt en de nieuwe oogst op gang moet komen. Eerder deze zomer stuwde de droogte, met name in België, de prijs omhoog. Echter, het gunstige weer van de afgelopen weken normaliseert de marktprognose voor aardappelbijproducten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de daghandel wordt ruim €20 per ton betaald voor aardappelstoomschillen. Mede door de verbeterde groeiomstandigheden is er tot nu toe nog niet gecommuniceerd over de contractprijzen voor het nieuwe seizoen. Inmiddels wordt al wel duidelijk dat er relatief veel aanbod zal komen. Daardoor start het seizoen met een relatief lage prijs voor consumptieaardappelen.

Het aanbod van stoomschillen neemt toe

De Belgische notering van Belgapom is vorige week gezakt naar een prijs van €80 per ton tafelaardappelen van 35 millimeter opwaarts. Bovendien is er in Nederland meer areaal dan vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Het is een wetmatigheid dat bij een lage prijs van aardappelen het aanbod van stoomschillen toeneemt.

Voeraardappelen laten nog weinig zien
Het is nog te vroeg voor een goed beeld van de markt voor voeraardappelen. De laatste jaren is de stroom van voeraardappelen opgedroogd, mede door de relatief hoge prijzen en de goed lopende afzet van fabrieksaardappelen. Traditiegetrouw vormen de aardappelstoomschillen het grootste deel van het volume aardappelreststromen, dat jaarlijks in totaal bijna 1,5 miljoen ton omvat. 

In 2015 werd er ruim 700.000 ton aardappelstoomschillen verhandeld in Nederland. Verreweg het grootste deel daarvan gaat naar de varkenshouderij. Begin september publiceert het Overleg Platform Natte Veevoeders de jaarcijfers van 2016.

Soja-eiwit vervangen door aardappeleiwit

Avebe richt zich op aardappeleiwitten
Aardappelzetmeelfabrikant Avebe, de belangrijkste producent van aardappelpersvezels in Nederland bestemd voor de melkveehouderij, richt zich in toenemende mate op aardappeleiwitten, als vervanging van hoogwaardig soja-eiwit. Aardappeleiwit is gegarandeerd vrij van genetische modificaties, dit in tegenstelling tot soja.

Echter, tot nu toe was de prijs, vergeleken met gangbare soja, niet concurrerend. Mogelijk dat de groeiende markt voor gentechvrije-melk en vlees dit beeld gaat veranderen. Vooralsnog blijft Avebe zich richten op de verkoop aan producenten van biggenvoeders en jongveevoeders.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden