Strategisch inkopen

Korting bij vroeg bestellen van bietenzaad

17 Augustus 2017 - Niels van der Boom

Cosun heeft op dinsdag 15 augustus de mogelijkheid opengesteld om suikerbietenzaad voor oogst 2018 te bestellen. Tot uiterlijk dinsdag 5 september is het mogelijk om een bestelling te plaatsen. Per pak bedraagt de vroegbestelkorting €11 tot €25. Door standaard zaad te bestellen, kan nog eens flink extra worden bespaard.

Een adviesschema helpt bietentelers om het juiste ras te kiezen, afhankelijk van de te verwachte ziekte of plaag. Er zijn 7 categorieën met ieder een specifieke resistentie of combinatie van resistenties. Het nadeel van de vroegbestelling is dat de rassenkeuze moet worden bepaald aan de hand van cijfers tot 2016. De nieuwste cijfers worden pas in november  bekend. Vooral de cijfers van nieuwe rassen kunnen per jaar sterk variëren.

11-25

euro

korting ontvang je bij een vroegbestelling voor bietenzaad

Beslisschema
Om te kunnen beoordelen of het de moeite waard is om te wachten, heeft Cosun een beslisschema gemaakt. Bij de financiële opbrengst van een ras geldt dat 1 procentpunt gelijk staat aan €30 per hectare. Wachten op een nieuw ras, met een hogere financiële opbrengst, kan dus een groter voordeel opleveren dan de vroegbestelkorting.

Wachten of bestellen
Voor de categorieën rhizoctonia en bietencysteaaltjes en standaard rhizomanie worden geen nieuwe of betere rassen verwacht. Voor deze categorie raadt Cosun aan vroeg te bestellen. Voor de aanvullende rhizomanieresistentie worden wel nieuwe rassen verwacht. Kandidaatrassen zijn, indien beschikbaar, in december te bestellen, maar veelal in beperkte mate.

Extra besparing
Cosun zegt ook dat het verstandig is om mogelijk gedeeltelijk uit het huidige assortiment te kiezen en zo toch een prijskorting te ontvangen. Besteld bietenzaad kan niet retour worden geleverd.

Voor wie extra geld wil besparen, heeft het IRS nog een tip. Niet in alle teeltregio’s is het vereist om speciaal pillenzaad te zaaien. Wie standaard zaad bestelt, kan €44 per pak besparen. Voor bietentelers in Oost- en Zuidoost-Nederland is dat interessant. In het westen, noorden en uiterste zuiden van Nederland is dat niet het geval. Dit geldt ook voor Flevoland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden