Afhandeling naar tevredenheid

Geen enkel product na Esso-brand in voedselketen

1 September 2017 - Clarisse van der Woude - 1 reactie

Donderdagavond 31 augustus zijn de getroffen boeren van de Esso-brand op de hoogte gebracht van de exacte afhandeling en de schadeloosstelling. Hoe hoog de financiële schikking is, willen de betrokken niet kwijt, maar ze noemen het voorstel van ExxonMobil coulant en correct.

Er mag geen enkel product uit het landbouwgebied, waar roetdeeltjes van de brand bij Esso op 21 augustus terecht zijn gekomen, de voedselketen in. Niet in humane, maar ook niet in dierlijke consumptie. Dat staat als een paal boven water. Moederbedrijf ExxonMobil wil zo kostte wat kost de voedselketen ontzien van producten waar ook maar 1 vraagteken bij gezet kan worden. Dat zeggen boeren die bij de gesprekken aanwezig waren.

Procedure is voorbeeld voor de toekomstige calamiteiten

Snel opgelost
Dit betekent dat ExxonMobil de volledige verantwoordelijkheid neemt voor de schade die is ontstaan na de brand in het Botlekgebied. De beschadigde producten worden opgekocht en gaan waarschijnlijk de vergister in.

Akkerbouwer Arie Pieter Noordermeer is blij dat de situatie zo vlak voor de oogst snel en kundig wordt opgelost. "Volgende week moet er bij alle getroffen boeren een taxateur zijn geweest of een afspraak in de agenda staan. Deze stellen voor de verschillende gewassen een vergoeding vast. Mocht een boer vinden dat deze in zijn geval niet passend is, omdat de situatie anders is of omdat hij iets anders met het product doet, dan biedt de regeling ruimte om daarnaar te kijken."

Bewaarvergoeding
ExxonMobil heeft de inventarisatie en logistieke afhandeling uit handen gegeven aan DLV Advies, die de taxatie samen met LTO op zich neemt. De boeren waar Boerenbusiness mee sprak, geven aan te kunnen leven met de regeling. Eén van hen noemt de schadeloosstelling zodanig dat niemand in de verleiding kan komen, om het product voor een tweede keer te verkopen. "Het systeem is waterdicht en ze hebben alles onder controle. Je kunt pas met oogsten of doodspuiten beginnen als de taxateurs hun fiat hebben gegeven. Daarna volgt er een logistieke operatie. Vooral als dat af land zou moeten gebeuren, daarom moet er ook product worden opgeslagen, maar ook voor inschuren en bewaren is een vergoeding vastgesteld."

Verhoogd risico
Vermeerderingsmateriaal, zoals pootgoed en uienzaad, valt buiten de regeling. De maten die niet geschikt zijn als pootaardappel, moeten worden aangemeld zodat ook deze niet in de voedselketen kunnen belanden. "Daarmee lijkt het een goed doordachte en dichtgetimmerde procedure. Een voorbeeld voor de toekomst, mocht er zich ooit nog eens zoiets voordoen. Dichtbij Europoort is het risico op dit soort calamiteiten verhoogd. Ook vergeleken met het fipronilschandaal, waardoor boeren zich in hachelijke omstandigheden bevinden, stelt ExxonMobil zich heel coulant en correct op en zoekt het samen met de landbouw naar oplossingen." 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
A vaan Loo 3 September 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10875750/geen-enkel-product-na-esso-brand-in-voedselketen][/url]
Kunt u mij vertellen hoe om te gaan met producten uit de moestuin? Hier lees ik nergens iets van.
Abonnee
Niels van der Boom 4 September 2017
Antwoord op uw vraag kunt u lezen op de speciale webpagina van de Rijnmond regio: https://www.rijnmondveilig.nl/brand/vragen-naar-aanleiding-brand-esso/

Ik heb gewassen zoals groente en fruit in mijn moestuin, kan ik die eten?

Eet geen gewassen met zichtbare roetdeeltjes er op. Groenten en fruit met zichtbare roetdeeltjes kunnen gewassen, geschild en/of gepeld worden, waarna ze, net als beregende producten gegeten kunnen worden.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden