Boerenbusiness Poll

Wie moet minister van Landbouw worden?

8 September 2017 - Wouter Baan - 43 reacties

Van 1905 tot 2010 kende Nederland een ministerie van Landbouw. In kabinet Rutte I werd dit ministerie wegbezuinigd en samengevoegd met Economische Zaken. Volgens diverse bronnen neemt in kabinet Rutte III wel weer een landbouwminister plaats. Wie moet volgens u de nieuwe minister van Landbouw worden?

Carla Dik-Faber (ChristenUnie)
Carla Dik-Faber (1971) is alweer enkele jaren lid van de Tweede Kamer. Daarvoor bekleedde ze een gemeenteraadsfunctie in Veenendaal. Ook zat ze in de Provinciale Staten van Utrecht. Dik-Faber is in Den Haag onder meer landbouwwoordvoerder voor de ChristenUnie.

Nederlanders zijn vervreemd van de landbouw

Volgens Dik-Faber zijn Nederlandse burgers steeds meer vervreemd van de landbouwsector. Daarom pleit zij ervoor om het boerenbedrijf structureel in te bedden in het onderwijs. In diverse media deelt Dik-Faber regelmatig haar visie over de landbouw. Zo vindt ze dat de pachtprijzen in Nederland bizar hoog zijn.

Na Gerda Verburg (CDA) zou Dik-Faber de tweede 'vrouwelijke voorman' van de Nederlandse landbouw kunnen worden. 

Jaco Geurts (CDA)
Jaco Geurts (1970) is Kamerlid bij het CDA en neemt als woordvoerder onder meer de sectoren landbouw, visserij en milieu voor zijn rekening. Na zijn trouwerij ging hij aan het werk in de varkenshouderij, waarbij zijn bedrijf uiteindelijk werd getroffen door mond- en klauwzeer. Dat zorgde ervoor dat hij raadslid werd bij de Nederlandse Varkenshouders Vakbond (NVV).

In 2006 nam Geurts plaats in de gemeenteraad van Barneveld. Na een gesprek met Annie Schreijer-Pierik belandde hij tevens in de Kamer, ondertussen is hij al sinds 2012 Kamerlid. Geurts zegt zelf "vertrouwd met alle aspecten uit de agrarische sector" te zijn.

Helma Lodders (VVD)
Helma Lodders (1968) is sinds 2010 Kamerlid bij de VVD. Daarnaast is zij momenteel ook woordvoerder voor de sectoren landbouw en pensioenen. Sinds september 2014 is ze tevens voorzitter van de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lodders is bekend in de politieke arena

Voordat zij in de Tweede Kamer aantrad, is Lodders van 2002 tot en met 2008 wethouder van Economische Zaken geweest in Zeewolde. Daarna werkte ze tot 2012 als woordvoerder van Natuurbeleid en Arbeidsmarktbeleid.

Dat maakt het haar bekend in de politieke arena en dus geschikt voor de functie van minister van Landbouw.

Tjeerd de Groot (D66)
Tjeerd de Groot (1968) is kamerlid bij D66 en beheert daar portefeuille landbouw en visserij, natuur, dierenwelzijn en voedsel. Hij heeft dit jaar zijn debuut gemaakt in de Tweede Kamer.

De voormalig directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) heeft veel ervaring in de landbouwpolitiek. Zo was hij in het verleden onder andere politiek adviseur van voormalig landbouwminister Laurens Jan Brinkhorst.

Ook werkte hij als beleidsmedewerker op het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Gezien zijn affiniteit met de landbouw en zijn bestuurlijke ervaring kan De Groot gezien worden als een outsider voor het ministerschap. 

Maurits von Martels (CDA)
Maurits von Martels (1960) is lid van het CDA. Hij is onder meer woordvoerder voor de sectoren milieu, glastuinbouw, biotechnologie en biobrandstoffen. Sinds 2010 is hij actief als wethouder in de gemeenteraad van Dalfsen.

Voorkeursstemmen gaven hem een plek in de Kamer

Met zijn brief aan de Tweede Kamer over het gezonde boerenverstand werd hij ineens populair. Zijn voorkeursstemmen brachten heb een plaats in de Kamer, waar hij op 17 mei zijn eerste toespraak deed. Doordat Von Martels een goede en praktisch blik heeft op de melkveehouderij, zou hij een goede minister van Landbouw kunnen zijn. 

Uri Rosenthal (VVD)
Misschien wordt VVD'er Uri Rosenthal (1945) wel naar voren geschoven als minister van Landbouw. Rosenthal kent de wetten van de politiek als geen ander en is een bekend gezicht op het binnenhof.

Tussen 2010 en 2012 was hij al minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet Rutte I. In de afgelopen jaren heeft Rosenthal zich ontpopt als ambassadeur van de Nederlandse varkenshouderij. Sinds 2016 is hij voorzitter van de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij.

Van alle potentiële kandidaten is Rosenthal verreweg de meest ervaren bewindsman. 

Heeft u andere suggesties? Benoem ze in een reactie onder het artikel. 

Stemmen op de poll is niet langer mogelijk. Suggesties blijven uiteraard welkom.

Dit is een coproductie, mede-auteur is Bart-Jan van Zandwijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.

Meer over

Tweede Kamer
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
43 reacties
DD 8 September 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10875819/wie-moet-minister-van-landbouw-worden][/url]
Erg weinig info over betreffende personen om keus te bepalen.
Een voorstel rondje om aan te geven waar ze voor staan en gaan, (wat vervolgens niet uit komt) zou wellicht de keus vereenvoudigen.
Abonnee
Kimberly 8 September 2017
Beste DD,

Rond de tijd van de Tweede Kamerverkiezingen hebben wij met al deze personen interviews gehad over hun standpunten. Deze kan je bekijken door op de linkjes in het artikel te klikken.

Misschien helpt dat bij het maken van een keuze!

Groet,

Kimberly
Redacteur Boerenbusiness
Fier 8 September 2017
Beste mensen,
laten we!! als we al invloed zouden kunnen hebben!! Het iemand worden met roots van meerdere zijde. CU en de mannelijke voordracht van de VVD hebben een bredere kennisbeeld dan de eenzijdigheid van kennis van sectoren en beleidsregelingen door de jaren heen.
Agri-Food- Nature moet een gezamelijk onderdeel worden op het ministerie, Denk ik
Peter 8 September 2017
Gert-Jan van Noordwijk.
Prominent VVD lid.
Huidige President van GAFTA (Grain and Feed Trade Assosiation) in Londen. Voormalig voorzitter van Koninklijke vereniging Het Comite van Graanhandelaren.
Heeft veel ervaring in de landbouw.
Maas van den Heuvel 8 September 2017
BOERENBUSINESS maakt dezelfde denkfout als menigeen om te vissen in de vijver van Tweede Kamer leden.
Maar stel een vakminister aan die veel internationale ervaring heeft en de landbouw als hun "broekzak" kennen.
Ik noem als voorbeeld, Henny Swinkels (Van Drie Group) of Jos van Campen (voorheen vz Cosum)
Klaas 8 September 2017
Het merendeel van deze kandidaten steekt niet boven het niveau van de plaatselijke gemeenteraad uit. Waarom niet een blanco kandidaat die niet geremd wordt door enige voorkennis. Iemand als Jeanine Hennis?
Jan 8 September 2017
Neem iemand die nooit ambtenaar is geweest
Herm. 8 September 2017
In elk geval niet een van de linkse partij dat zou een ramp worden voor de agrarische sector.
Fier 8 September 2017
Heerlijk out off the box" Denken met de voorgestelde kandidaten.
Van mij mag het!! Als het maar mensen met praktijk en kennis van zaken zijn. Die wat ik nog zekers zo belangrijk vindt de goeie ambtenarij om zich heen bewuster kan maken van de Kwaliteit en aanwezigheid van de landbouw in onze Economie en Omgeving buiten het stedelijke gebied
Gerald 8 September 2017
Deze post is waarschijnlijk voor CU bedoeld, maar zitten daar ook goede kandidaten? D66 en VVD zullen andere gebieden belangrijker vinden dan dit veredelde staatssecretarisschap. Verburg en Bleker lijken nog wel te porren zijn voor een paar jaar Den Haag. Keurentjes is ook geschikt, maar die is net voorzitter van FC.. Wat doen de bookmakers?
hans 8 September 2017
Herm, welke ramp zou je kunnen bedenken die erger is dan wat de Nederlandse landbouw de afgelopen 20 jaar is overkomen onder christelijk-liberaal beleid ?
Jan 8 September 2017
Miz iemand die ook al ervaring heeft inn het europees parlement.
Annie Schreijer-Pierik voldoet hier ruimschoots aan.
hans 8 September 2017
Herm, welke ramp zou je kunnen bedenken die erger is dan wat de Nederlandse landbouw de afgelopen 20 jaar is overkomen onder christelijk-liberaal beleid ?
niet 8 September 2017
alstublieft Verburg en Bleker niet!! Dan wordt het weer puin ruimen
Henk bruins 8 September 2017
Het is positief dat er weer een minister van landbouw aangesteld gaat worden.
Het zou iemand moeten worden uit het agrarische bedrijfsleven .
Een zwaargewicht die deze wereld kent en onze globale positie.

De 6 kandidaten zullen dat niet waarmaken.

Er moet dieper gezocht worden .
De boer 8 September 2017
Allemaal middelmaat,we moeten iemand met visie en niet uit de dagelijkse politiek.
Sybe Schaap of Louise Fresco dus.
hans 8 September 2017
Henk Bruins, iemand uit het agrarisch bedrijfsleven ? Voor het agrarisch bedrijfsleven hoeft niks te veranderen. De primaire boer heeft het moeilijk, zie het dalend aantal aktieve boeren. Laat een sociaal iemand de boer vertegenwoordigen, er is genoeg te verdelen. Eis je positie binnen de samenleving, zoals ook werknemers, werkelozen, ambtenaren en verder iedereen zijn positie heeft.
Hakeem 8 September 2017
Uri Rosenthal is , als ik het snel uitreken , 72 jaar . lijkt me geen goed plan .
LTO 8 September 2017
Ik zeg Marc Calon als een soort 2e Martijn van Dam. Calon zit er ook niet voor de boeren.
Betrokken 8 September 2017
Gerard Doornbos, vroegere landbouwvoorman, dijkgraaf, voorzitter Veldleeuwerik
Boer Joop 8 September 2017
Helma Lodders wilde toch geen ministerie van landbouw nergens voor nodig zei ze onlangs in een interview Dan hoeft zei die post ook niet te krijgen.
rara 9 September 2017
Henk Bleker, Annie Schreier, Gertjan Oplaat, Hennie de Haan. En, waarom zou hij/zij uit de coalitiepartijen moeten komen?, Theo Hiddema is ook iemand van aanpakken......
Abonnee
Kjol 9 September 2017
Een buitenlander als minister lijkt me beter, daar hebben ze tenminste nog respect voor de NL landbouw.
Jan 9 September 2017
Sybe Schaap, idd wel een goeie. Bleker ook. Zat er toen wel erg kort...
Willem 9 September 2017
Gerard Doornbos???

Die niet,was een ramp tijdens de MKZ ruimingen omdat hij totaal niet op de hoogte was van de europese regelgeving
jan 9 September 2017
Als het maar geen d66 wordt ik ben brinkhorst nog niet vergeten!!!!!!
nuchter 9 September 2017
Geen CU, geen D66. Laat het iemand uit het CDA zijn. Tot nu toe rug recht gehouden als het om agrarisch beleid gaat.
blije big 9 September 2017
hans schreef:
Herm, welke ramp zou je kunnen bedenken die erger is dan wat de Nederlandse landbouw de afgelopen 20 jaar is overkomen onder christelijk-liberaal beleid ?

Wel eerlijk blijven juist de kabinetten met het CDA erin waren niet de minste voor de boeren.(niet mijn partij)
CDA niet 9 September 2017
Het CDA gaat er zijn vingers niet aan branden. Ze komen net uit een diep dal. Daar zal de zware post landbouw niet aan bijdragen om verder te kunnen klimmen
Boerin 9 September 2017
Albert Jan Maat.
hans 9 September 2017
Blije big, de boer heeft de afgelopen tientallen jaren slechts kunnen volhouden door te groeien, meer productie per man, waarbij de uren, de inflatie en het risico nooit vergoed werden. Dit in tegenstelling tot de arbeider of ambtenaar, allemaal minder uren voor meer verdiensten. Al die jaren, met uitzondering van paars, onder het Christelijk beleid.
anja 9 September 2017
Louise Fresco zou ik zeggen, lijkt me top minister, erudiet, kennis van zaken, wereld vrouw.
Erik 9 September 2017
Neem toch slim iemand uit CDA kringen van Annie Schreijer Pierik. Jaco Geurts ook goede keuze. Maar het moet iemand van hoge opleiding zijn en kennis milieuwetten, Europa landbouw buitenland en handel. Maar wel gevoel bij boeren en landbouw. Er lopen erg goede jonge adviseurs rond in cda bij onze Annie en jaco. Laat die op ministerie landbouw komen samen met een goede minister zonder eigen groenLinkse agenda. Oplaat ook goed maar doet die nog politiek? Geen losse (f) lodders. Vvd deed te weinig voor boeren. Liever dan nog ChristenUnie of SGP
DAVID 10 September 2017
moet iemand zitten zie vast houd en erin bijt en zeker niet met alles mee waait hoog opkomen voor de sector die laatste jaren volledig onder is gesneeuwd en pitt bull met slimme en door dachten stappen voor de sector waar we mee vooruit kunnen en die regeldruk is halveren loopt de spuigaten uit
Joep 10 September 2017
Tjeerd de Groot zeker niet. De vernietiging door Brinkhorst zit nog
vers in ons geheugen .Als deze man daarbij betrokken was.
Wapen van strijen 10 September 2017
Ik denk jij zelf kees Maas.
Abonnee
Telr 11 September 2017
Hoe lang zijn ze al aan het formeren..??Niet een keer is landbouw aan bod gekomen..Dat zegt toch genoeg..
Abonnee
HdJ 11 September 2017
ik zou Elbert Dijkgraaf een zeer goede kandidaat vinden
EL-PE 11 September 2017
alleen CDA ers komen er voor in aanmerking.andere partijen hebben helemaal niets op met landbouw ,vvd heeft het landbouwdossier de afgelopen vier jaar laten opknappen door de PvdA Ook had de VVD de regie in het verdwijnen van de rode diesel,het ontmantelen van de productschappen ,gigantische verhoging van de assurantiebelasting,wat de landbouw enorm veel geld heeft gekost Dus alleen maar een CDA er voor deze post anders maar geen ministerie van landbouw.
Abonnee
Fries 11 September 2017
Op wnl was hans Wiegel en die zei geen nee op de vraag of hij kandidaat was. Lijkt mij prima!!
Johan 11 September 2017
Jan jacob van Dijk, nu gedeputeerde Gelderland van CDA.
Zou goed keus zijn
Zandboer 11 September 2017
Klaas Dijkhof, heldere kerel
geert 12 September 2017
Geen VVD er,bij de VVD is landbouw een onder geschoven kindje.
Abonnee
Polderaar 12 September 2017
Wapen van strijen schreef:
Ik denk jij zelf kees Maas.

Mijn stemt heeft hij.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden