Verwachting ABN Amro

Brengt brexit de agrarische export in gevaar?

24 Oktober 2017 - Wouter Baan - 1 reactie

Ook na de brexit blijft het Verenigd Koninkrijk (VK) vlees, groente, fruit en aardappelen uit Europa importeren. Wel kan de vraag verschuiven naar goedkopere producten.

Deze verwachting spreekt de ABN Amro uit in het rapport 'Brexit vanuit Brits voedselperspectief'. De Britten halen nu een kwart van hun voedsel uit de Europese Unie (EU). Dit omdat zij een lage zelfvoorzieningsgraad in groente (55%) en fruit (20%) hebben. Ook in vlees is het VK flink afhankelijk van derden. Nederland is voor de Britten de belangrijkste voedselleverancier.

Nederland is de belangrijkste voedselleverancier

Vooral varkensvlees
Circa 10% van de Nederlandse Agri- en Foodexport gaat naar het VK. Tussen de sectoren zijn grote verschillen. Zo heeft 16% van de Nederlandse vleesexport het Verenigd Koninkrijk als bestemming. Met name varkensvlees (bacon) is geliefd. De exportwaarde van Nederlands (varkens)vlees bedraagt jaarlijks circa €600 miljoen. De export van zuivel naar het VK kent daarentegen een gering belang.

De bank verwacht dat de brexit niet inhakt op de exportvolumes, omdat de Britten slechts 54% van hun voedsel zelf produceren. Wel kan het zijn dat Britse consumenten een ander (goedkoper) voedselpatroon aannemen in de toekomst.

Einde aan exporttoename
In de eerste 8 maanden van dit jaar zijn de prijzen voedingsprijzen met circa 2% gestegen. Dit als gevolg van het zwakker wordende pond en de aantrekkende euro. Hierdoor is er een einde gekomen aan de jarenlange importtoename van Nederlandse voedingsmiddelen.

Sierteelt gevoeliger dan groenten

In de toekomst zal de handel sterk bepaald worden door handelstarieven. De bank vindt het nog te vroeg om daarover te speculeren. Wel verwacht de bank dat de sierteeltsector meer hinder ondervindt van toekomstige importheffingen dan de export van groenten of vlees.

De ABN Amro adviseert Nederlandse voedselexporteurs om proactief te investeren in hun Britse relaties, zodat de onderlinge verhoudingen tegen een stootje kunnen. 

Klik hier om het volledige rapport te lezen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jan 24 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10876306/brengt-brexit-de-agrarische-export-in-gevaar][/url]
Dat lijken toch goede tijden voor de Britse boeren te worden om zelfvoorzienend te worden. Of zie ik dat helemaal verkeerd
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden