Europarlement stemt tegen

Glyfosaat staat 1-0 achter in Brussel

24 Oktober 2017 - Niels van der Boom - 9 reacties

Het Europees Parlement (EP) heeft zich op dinsdag 24 oktober uitgesproken over het hernieuwen van de licentie voor glyfosaat. De herbicide krijgt 5 jaar verlenging, terwijl 10 jaar werd geëist. Op 25 oktober stemmen de lidstaten definitief over het besluit.

Het dossier glyfosaat is een heet hangijzer in Brussel. Mede omdat het debat tussen voorvechters en milieuorganisaties, die faliekant tegen zijn, hoog oploopt. Het signaal wat het EP afgeeft, is duidelijk. Glyfosaat staat 1-0 achter, waardoor de innovatie voor 'groene' alternatieven versneld moet plaatsvinden. Het probleem is echter dat die nauwelijks voorhanden zijn of worden gedwarsboomd.

355

leden

van het Europarlement stemde tegen

Parlement is voor verbod
355 parlementsleden stemden voor een verbod na 5 jaar, 204 leden waren tegen en 111 onthielden zich van een stemming. Zo ook CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. "Voor een verlenging van de toelating moeten uitsluitend wetenschappelijke feiten over de kankerverwekkende stoffen doorslaggevend zijn", zegt zij. "Europese agentschappen en wetenschappers concluderen dat hiervoor geen sluitend bewijs is. Een volledig verbod, waar de toelating tot 2022 op uitdraait, is onevenredig."

Definitieve stemming woensdag
Individuele lidstaten stemmen woensdag 25 oktober over de verlenging. Die geldt voor 10 jaar, maar ook daar kan voor 3 of 5 jaar worden gekozen. Minimaal 16 lidstaten, die 65% van de Europese bevolking vertegenwoordigen, moeten morgen positief stemmen voor een verlenging. Het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Spanje zijn positief over de verlenging. Frankrijk, een belangrijke stakeholder, is tegen.

Producenten uit Nederland worden gedwarsboomd

Alternatieven worden belemmerd
Schreijer-Pierik noemt glyfosaat "onmisbaar voor grote delen van de Europese land- en tuinbouw." Zij juicht wel toe dat een pre-harvest bespuiting niet langer wordt toegestaan, net als onder andere het gebruik op verhardingen door gemeenten. "Waar uitspoeling dreigt zijn goede preventiemaatregelen vereist. Denk aan de inzet van evenwaardige groene laagrisico-middelen", zegt de Europarlementariër.

"Die moeten nu onnodig lange nationale en EU-toelatingsprocedures  doorstaan. Nederlandse producenten worden onnodig belemmerd. Groene GBM’s, van een biologische oorsprong, moeten met spoed van de Europese Commissie en lidstaten de ruimte krijgen. Onder meer door een versnelde toelatingsprocedure. Een oproep van het CDA werd door het EU-parlement al in februari aangenomen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
cagri 24 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10876313/glyfosaat-staat-1-0-achter-in-brussel][/url]
en heren en dames van het eu-parlement, wanneer gaan we dan de productie en consumptie van de sigaret verbieden? Hiervan is immers al jaren wetenschappelijk bewezen dat ze kankerverwekkend is. Of wil men de grote groep rokende kiezers niet voor de borst stoten , laat staan de machtige (rijke) tabak-lobby en hun overdadige giften.
Realist 24 Oktober 2017
cagri schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
en heren en dames van het eu-parlement, wanneer gaan we dan de productie en consumptie van de sigaret verbieden? Hiervan is immers al jaren wetenschappelijk bewezen dat ze kankerverwekkend is. Of wil men de grote groep rokende kiezers niet voor de borst stoten , laat staan de machtige (rijke) tabak-lobby en hun overdadige giften.

Ja, inderdaad, sigaret, zoals diesel, BBQ of friet en chips met acrylamide zijn ook kankerverwekkend, dus moet de EU parlement ook verbieden deze producten
Waroom allen glyphosate ? Het is een onzin
Dankzij de ecologen integristen
Abonnee
Kjol 24 Oktober 2017
Wat een boer gebruikt moet per definitie wel slecht voor het milieu zijn....
Ach 25 Oktober 2017
Ach, laat ze er maar een verbod op gooien hoor. Wie weet wat het allemaal veroorzaakt in landen met grotere bedrijfsoppervlakten. Die hebben er veel meer last van
gerard 25 Oktober 2017
zullen ook de produkten die uit andere landen komen ook vrij zijn van glyfosaat
Abonnee
Kjol 25 Oktober 2017
Nee natuurlijk niet, echt niemand maakt zich verder druk om glyphosaat. De canadezen leveren straks volop dankzij Ceta.
Marina 26 Oktober 2017
Waar vind je momenteel voedsel wat NIET in aanraking is geweest met glyfosaat? Ons product. zie: https://www.da-costa-art.com/voorpagina

Moringa producten die uit Sri Lanka en India komen en zo lekker goedkoop zijn? Hebt U zich wel eens afgevraagd hoe men verbouwd?
Gecertificeerd of niet, doet er niet toe. Ook met certificering wordt de hand gelicht. Wist U dat je 70 % gecertificeerd product mag mengen met 30% on-gecertificeerd? Het wordt tijd dat we de kleine boeren/ ondernemers gaan steunen met aankopen. En zelf zien waar het product vandaan komt. Ik ben voorstander van de NICHE markt.
John 27 Oktober 2017
En ik ben er voorstander van dat jij je snavel houdt
Djonie 27 Oktober 2017
John schreef:
En ik ben er voorstander van dat jij je snavel houdt



ben je grootaandeelhouder van Monsanto (of Bayer)?
de rus 27 Oktober 2017
Graag wat beleefdheid John !
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden