Kans weersfenomeen stijgt

Granenmarkt is voorbereid op La Niña

25 Oktober 2017 - Niels van der Boom

De 2 belangrijkste weerkundige bureaus uit de Verenigde Staten en Australië waarschuwen voor een toenemende kans op het weersfenomeen La Niña. Dat heeft mogelijk invloed op de mondiale granenmarkt. Toch denken experts niet dat het zo’n vaart loopt. De markt is gewapend met enorme voorraden.

Het bekende weersfenomeen El Niño zorgde ervoor dat de watertemperatuur in Zuid-Amerika opwarmde. In combinatie met een verandering van de luchtstromen zorgt dat voor hevige regenval of juist droogte. Zijn tegenhanger, La Niña, zorgt er juist voor dat de temperatuur in de Stille Oceaan lager is dan gemiddeld. Het gevolg is droogte in Zuid-Amerika en extreme regenval in Australië. Ook de VS krijgt dan met droogte te maken.

Het is iets om in de gaten te houden

Voorraden drukken prijsvorming
Amerikaanse meteorologen van de NOAA schatten de kans op La Niña in op 55% tot 65%. Daarom is alertheid geboden. "Het is iets om in de gaten te houden, maar de kansberekening wil niet zeggen dat La Niña ook echt komt", zegt Stefan Vogel, van de Rabobank in Londen, tegen het Financieele Dagblad. Vogel is hoofd agrarische grondstoffen. "Dankzij goede oogsten uit het verleden ligt er veel graan en soja opgeslagen. Stijgen de prijzen, dan zijn boeren geneigd deze producten aan te bieden, wat de prijzen weer drukt."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden