Liquiditeitsmonitor toont aan

Melkveehouders laten groei in saldo zien

30 Oktober 2017 - Kimberly Bakker

In het derde kwartaal van 2017 is het gemiddelde saldo op de rekening-courant van melkveehouders verder gegroeid. Het tekort is, vergeleken met eind juni, gemiddeld met €4.200 verminderd. Dat blijkt uit de Liquiditeitsmonitor van ABN Amro.

De melkveehouders bereikten in oktober het dieptepunt, dat lag op een min van €25.000. Echter, in de maanden daarna is veelal een opwaartse trend zichtbaar. Zo steeg deze in januari 2017 naar een min van €10.000. 

Melkopbrengsten lagen hoger dan het 10-jarig gemiddelde

In de eerste 9 maanden van 2017 lagen de melkopbrengsten op een gemiddeld bedrijf zo'n €0,02 per kilo hoger dan het 10-jarig gemiddelde. Daarnaast lag deze zo'n €0,10 boven de melkprijs van 2016.

Fosfaatreductieplan en voermarkt
Ook het fosfaatreductieplan was van invloed op het hogere saldo van de melkveehouders. Dit door de inkomsten van het verkopen van vee. Daarnaast zorgde het gunstige groeiseizoen ervoor dat de melkveehouders een mooie voorraad aan ruwvoer hebben. Aangezien de verdere kosten de afgelopen periode zijn gedaald, is het bedrijfssaldo voor november 2017 gestegen naar €18.500. 

Wat gebeurt er in de toekomst?
Met deze verbetering is voor het gemiddelde melkveebedrijf de negatieve stand van achter de rug. "Op dit moment zijn weinig ondernemers bezig met investeringen. Wel oriënteren melkveehouders zich op aanvulling van in 2018 afgeroomde rechten of lege stalruimte. De hoge prijs van fosfaatrechten doet echter velen twijfelen. Daarbij weet elke melkveehouder inmiddels dat een spaarpotje geen overbodige luxe is", aldus Pierre Berntsen, Directeur Agrarische Bedrijven van ABN Amro.

Al met al is het nog afwachten wat het vierde kwartaal gaat brengen, want de melkprijs lijkt haar top te hebben bereikt. Een lichtpuntje is wel dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in december aan de meeste melkveehouders de betalingsrechten zal uitkeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden