Inside: Zuivelmarkt

Feestdagen leggen bodem in zuivelmarkt

2 November 2017 - Herma van den Pol

Vrije dagen in diverse Europese lidstaten leverden een bijzondere handelsweek op. Tegelijkertijd komen de eerste signalen binnen dat de Kerst voor een betere stemming aan het zorgen is. Wat speelt zich af op de Europese markt en in andere belangrijke regio's?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Room en boter. Daar zijn alle ogen de laatste weken op gericht. ZuivelNL noteert een verlaging van €18 tot €497, maar de dagmarkt heeft de bodem alweer gevonden. Op de markt klinken hogere prijzen. Ook de roomprijs veert op. Gemiddeld doet deze in week 44 €5,93 per kilo, een plus van €0,23 per kilo.

Gehaltes in melk zakken weg

Boter trekt kaas niet mee
De hogere prijzen voor boter hebben in eerste instantie nog geen vat op de kaasprijs. Voor Gouda en Edam ligt de prijs net onder de €3 per kilo. Door Allerheiligen en Reformatiedag was er deze week geen officiële Duitse kaasnotering. Melk is er ondertussen voldoende, zowel in Duitsland als in Nederland loopt de melkaanvoer op, terwijl de gehaltes wegzakken. 

Het laatste vetgerelateerde product volle melkpoeder boekte in de Nederlandse noteringen een min van €2. Daarmee kwam het uit op €262 per 100 kilo. Magere melkpoeder blijft staan op €147 en melkpoeder voor veevoer noteert €138. Een klein stapje terug (€2). Magere melkconcentraat komt uit op €1.250 per ton droge stof af fabriek.

Gat melk- en spotprijs groeit
In week 44 nam de spreiding in de markt voor rauwe melk verder toe. Zo klinkt er een onderkant van €29,50 per kilo, bij een bovenkant van €36 per kilo. Gemiddeld levert dit een prijs op van €32,75 per 100 kilo. Dit bij 4,4% vet geleverd in Nederland.

FrieslandCampina en DOC Kaas hielden eerder deze week de melkprijs stabiel op respectievelijk €40,49 en €40,94 per 100 kilo melk (bij 4,41% vet en 3,47% eiwit en een jaarleverantie van 600.000 kilo melk). A-ware verhoogde de melkprijs. Het gat tussen de prijs die veehouders krijgen en de referentiewaarde is hierdoor toegenomen.

In Duitsland blijft het noorden staan op €36 per 100 kilo melk (3,7% vet geleverd) en houdt zuid de prijs op €36,25. Italië wordt weer meer op de markt gezien en stut daarmee de prijs.    

Buiten Europa  
In Nieuw-Zeeland wordt rekening gehouden met meer melk. Na een achterstand over de maanden augustus en september zetten veehouders nu alles op alles om zo lang mogelijk het hoogste punt in de melkaanvoer vast te houden. Geholpen door een voorzomer met hogere temperaturen zijn de kansen om hierin te slagen goed.

GDT zal de trend zetten

Met spanning wordt gekeken naar de Global Dairy Trade (GDT) van 7 november. Die gaat namelijk de trend zetten voor seizoen 2017/2018.

Trend melkprijs?     
De feestdagen zijn in aantocht en helpen de dagmarkt. Tegelijkertijd leveren de onderhandelingen met Aldi en Lidl een prijs op van €5,40. Onder het hoge niveau van de maand ervoor, maar een goed begin van januari. Meer en meer ziet het ernaar uit dat januari nog geen maand gaat worden waarin de melkprijs een stap terug moet doen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden