Inside: Aardappelmarkt

Wat betekent het niet noteren van Emmeloord?

2 November 2017 - 17 reacties

Ook vandaag, donderdag 2 november, kwam de noteringscommissie van Emmeloord niet tot een notering. Er zouden geen transacties gedaan zijn en daarmee kon er geen notering tot stand komen. Welke gevolgen heeft dit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Momenteel hebben we een unieke situatie op de markt, en het is er één waar de noteringscommissie op dit moment geen antwoord op heeft. Goes noteerde deze week wel: €3 tot €6. Daarmee probeerden ze richting en duiding te geven aan de markt. Echter, als we naar de aardappelmarkt kijken vallen een aantal dingen op.

Geen interesse voor vrije aardappelen

Volop rooien
Ten eerste wordt er nog steeds volop gerooid en lijkt het erop dat de verschillende industrieën tot ver in december bezig zullen zijn met het ontvangen van hun contractverplichtingen af land. Daarbij worden de verplichtingen nagekomen, maar wordt er geen interesse getoond in de over-kilo’s of vrije aardappelen. Dit heeft in de zandgebieden al geleid tot grote hopen fritesaardappelen op de kopakker. Deze zullen bij gebrek aan opslag in de loop van november/december alsnog op de markt komen.

Ook in België is er aanbod van partijen waar geen koper voor gevonden kan worden. Voor afzet wordt gezocht naar veehouders die eventueel interesse hebben om deze op te halen voor veevoer.

Dwingende aanbod
Het tweede probleem is het dwingende aanbod van partijen die de afgelopen 6 weken gerooid zijn en in opslag zitten. Daaronder zijn een behoorlijk aantal partijen uit de zandgebieden, gerooid onder natte omstandigheden en nu niet bewaarbaar blijken te zijn. 

De hoge opbrengsten die in heel Noord-Europa gemeld worden, maakt dat er een gebrek is aan opslagcapaciteit. Telers die ze niet kunnen bergen, vragen niet naar de prijs, maar naar de beschikbaarheid van een vrachtauto en afzet. Bang voor vroege vorst of bang voor het opslaan in de buitenlucht.

Er is feitelijk gezien geen markt op dit moment

Deze situatie zorgt ervoor dat er feitelijk geen markt is op dit moment. Als je vrije aardappelen hebt zonder afspraken met een vaste relatie of andere afnemer dan zijn deze aardappelen €0 waard zijn.

Meeleveraardappelen
Toch noteert Goes €3 tot €6 en zijn er transacties bekend van €3,5 tot €4 voor aardappelen. Dit betreft voornamelijk meeleveraardappelen, met verplichtingen die afnemers afgelopen winter zijn aangegaan en waar nu een prijskaartje aan moet worden gehangen.

De prijs van de meeleverkilo’s zou feitelijk tussen de €0 en €2 moeten liggen, maar toch betalen verwerkers tussen de €2,5 en €5 aan hun leveranciers. Deze premie van €2 kun je dan ook meer zien als een 'loyaliteitsbonus', dan als een weergave van de markt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden