Met nieuwe terminal

Polen bouwt aan overzeese suikerexport

28 November 2017 - Niels van der Boom

Om zelf suiker te kunnen exporteren naar andere delen van de wereld, wordt in de Poolse havenstad Gdansk een suikerterminal gebouwd. Het is de eerste in het land en het geeft de uitvoer een flinke boost.

De Port of Gdansk Authority en suikerproducent Polski Cukier (Krajowa Spolka Cukrowa S.A) tekenden half november het contract voor de bouw van de terminal en de verschillende overslagfaciliteiten in de Poolse havenstad. De terminal komt in het deel van de haven te liggen waar grote oceaanstomers gemakkelijk aan kunnen meren.

50

duizend

ton suiker opslagcapaciteit is aanwezig

Opslag en verwerking
Naast de overslagfaciliteiten, gaat de Poolse producent in de havenstad een silocomplex met 50.000 ton opslagcapaciteit bouwen, een verpakkingslijn oprichten en een logistiek centrum voor de op- en overslag van suikerproducten. Deze faciliteit krijgt een capaciteit van 10.000 ton.

Is de suikerterminal klaar, dan is het de eerste in Polen. Polski Cukier hoopt zo’n 75.000 ton suiker (tijdens de bietencampagne) te kunnen opslaan en uitvoeren. "Het jaarlijks importniveau stijgt hiermee hopelijk tot 300.000 ton suiker", zegt KSC-directeur Henryk Wnorowski.

Het bedrijf huurt nu opslagruimte en 1 silo in de haven. Dat is straks verleden tijd. De kosten die gemoeid zijn met het transport, de opslag en de overslag gaan bovendien naar beneden. De locatie kan bevoorraad worden door zowel vrachtwagens als per spoor.

Niet de enige nieuwbouw
Dit jaar werd in het Zeeuwse Axel een nieuwe suikerterminal geopend door het bedrijf Vlaeynatie. De capaciteit van deze locatie bedraagt 80.000 ton suiker. Het gaat vooral om importsuiker, afkomstig uit andere Europese landen, dat per trein wordt ingevoerd. Vervolgens wordt de suiker op schepen verladen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden