'Nog veel werk te doen'

Actieprogramma voor de Kerst klaar?

4 December 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Carola Schouten, wil het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn nog voor het kerstreces afronden. Dat schrijft Schouten op vrijdag 1 december in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn zijn circa 40 zienswijzen ingediend. Deze worden nu beoordeeld en voorzien van een reactie. Het advies van de commissie voor de milieueffectrapportage (m.e.r.) wordt binnenkort gepubliceerd. Beiden kunnen leiden tot aanpassingen in het actieprogramma. Die zullen moeten worden besproken met de Europese Commissie (EC).

Hoogte van de gebruiksnorm staat nog ter discussie

Verschillen in plannen
Er zijn nog wat verschillen tussen de voorkeuren van het plan van de m.e.r. en de maatregelen die beschreven zijn in het gepubliceerde ontwerp van het actieprogramma. De verschillen gaan onder meer over de invulling van de hoogte van de fosfaatgebruiksnorm, het gebruik van bodemverbeterende meststoffen en het versoepelen van de uitrijdperiode voor vaste mest.

Kerst als streven
Na de afronding van de gesprekken met de EC, de beoordeling van de zienswijzen en het advies van de m.e.r., zal Schouten het actieprogramma voltooien. Ze verwacht dit nog net voor het kerstreces te doen. Ze wil na het reces met de Tweede Kamer van gedachten wisselen. "Er is nog veel werk te doen, maar ik verwacht dat dit de kwaliteit en het draagvlak ten goede zal komen", aldus Schouten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Hard bewijs voor nieuwe oogstdeadline aardappelen

Nieuws Wetgeving

Duitse nitraatwetgeving snijdt fors in mestgebruik

BB TV Jaap van Wenum

'Kalenderlandbouw moet worden bijgestuurd'

Podcast Jaap Haanstra

'Overheid moet met regels eerlijk zijn tegen boeren'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden