Onder meer bij Terbeke

Vleesverwerkers staken: leidt het tot lege schappen?

6 December 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

Een aantal werknemers in de vleesverwerkende industrie legt deze week het werk neer. Het gaat om personeel van vestigingen van Zwanenberg Food Groep, Stegeman en Terbeke. Hierdoor ontstaan tekorten in broodbeleg. Wanneer ze precies gaan staken en voor hoelang is nog niet bekend.

Het gaat om de Stegeman-vestigingen in Deventer en Wijhe, de vestigingen van Zwanenberg in Raalte en die van Terbeke in Borculo. De fabrieken leveren door het hele land vleesproducten. "Doordat bij een aantal fabrieken het werk wordt neergelegd, produceren de bedrijven de komende tijd minder of helemaal niet. Dat heeft met name gevolgen voor verse producten", vertelt perswoordvoerder Brenda Heidinga van FNV Industries.

Vleesverwerkers beknibbelen op arbeidsvoorwaarden

Niet met respect behandeld
Vakbonden FNV en CNV hadden de werkgevers een ultimatum gesteld. Het probleem ligt niet zozeer in de looneisen, maar vooral in het beknibbelen op andere arbeidsvoorwaarden, zoals reiskosten. "De mensen worden al jaren niet met respect behandeld. Zij moeten onder meer steeds flexibeler werken, maar krijgen daar niets voor terug", laat Wilma Daams, bestuurder van FNV Voedingsindustrie, weten in een persbericht.

Situatie in slachthuizen verslechterd
Deze week kwam ook in het nieuws dat de situatie in veel Nederlandse slachthuizen te wensen over laat. Dat zeiden verschillende keurmeesters op Radio 1. Zij vertelden dat steekproeven van vlees worden gemanipuleerd en dat dierenartsen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) worden bedreigd.

Daarbij zijn er zorgen over de snelheid waarmee er gecontroleerd moet worden. In grote slachterijen komen 650 karkassen per uur voorbij. Dat komt neer op 11 seconden per karkas.

Niet bekend met verklaringen
De Vereniging voor Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) laat weten zich niet te herkennen in de verklaringen. Voor keuringswerkzaamheden verwijzen zij naar de NVWA, die daar wettelijk verantwoordelijk voor is. De NVWA heeft hierop nog geen reactie gegeven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden