€147 miljoen beschikbaar

Fiscaal voordeel voor energiezuinige technieken

28 December 2017 - Kimberly Bakker

Ondernemers die investeren in energiezuinige technieken krijgen ook in 2018 fiscaal voordeel via de Energie-investeringsaftrek (EIA). Het bedrag voor de EIA komt voor 2018 uit op €147 miljoen. Dat maakt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) bekend.

Op de nieuwe 'Energielijst 2018' staan technieken, waarvoor tot 54,5% van de investeringskosten afgetrokken kunnen worden. Deze lijst wordt ieder jaar aangepast door de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Financiën.

Energiebalancering toegevoegd
Een grote wijziging op de lijst is 'energiebalancering'. Daarbij moeten systemen vraag en aanbod van duurzame energie in balans kunnen brengen. Het voordeel daarvan is dat de duurzame energie opgeslagen kan worden en later benut kan worden.

Energiebesparing door de zeevaart

Een andere wijziging is dat de categorie 'transportmiddelen' behoorlijk is verruimd. Ook energiebesparing door de zeevaart komt nu in aanmerking voor de EIA.

Technieken die niet op de lijst staan, kunnen onder een generieke code worden gemeld bij de EIA. De techniek wordt dan onder andere getoetst op energiebesparing.

Klimaatakkoord
De vernieuwde Energielijst moet een impuls geven om energie te besparen en moet een duurzame economische groei stimuleren. Dit om te kunnen voldoen aan de doelstelling (energie besparen) uit het Energieakkoord.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden